Ubojstvo obitelji Zec: Nobilo tvrdi da je Šeks imao potpunu kontrolu nad Državnim odvjetništvom i da je baš sve znao

Ubojstvo obitelji Zec: Nobilo tvrdi da je Šeks imao potpunu kontrolu nad Državnim odvjetništvom i da je baš sve znao

Ante Nobilo, kojeg je Vladimir Šeks upro prst zbog slučaja obitelji Zec, komentirao je tu temu za RTL Danas. 

“Vladimir Šeks po starom receptu manipulira. Klasika. On jako dobro zna da je istražni sudac vodio u to doba istragu, i zna da su suci zauzeli stav da nije potrebna obavezna obrana i da je to bila odluka suca. Ako je netko pogriješio to je bio sudac Županijskog suda, odnosno Županijsku sud jer je kolegij istražnih sudaca zajedno s predsjednikom Županijskog suda donio odluku da neće biti branitelja kod najtežih kaznenih predmeta. Kao što je rekao Rubeša, mi smo imali svoj kolegij i donijeli drugačiju odluku da moraju biti odvjetnici. Čak sam elaborirao na sastanku i svi su glasali za to, pa smo shodno toj odluci Rubeša i ja tražili da se pozovu odvjetnici. Rekli smo da ćemo ih pričekati, ali je sudac rekao da ne može jer ima striktnu uputu od svog predsjednika da se odvjetnici neće znati. Šeks to sve zna. Da smo nešto pogriješili, on je bio naš šef tada, neke bi sankcije napravio, a ne čekao 30 godina da kaže kritiku da smo Rubeša i ja nešto napravili. Šeks i ja se 26 godina natežemo po medijima s vremena na vrijeme tako da ovo nije ništa novo.

Nobilo je kazao i da ne zna tko se odlučio da se neće žaliti na oslobađajuću presudu jer nije radio na predmetu obitelji Zec.

“Imao sam Dedakovića, Labrador, špijune Kosa, Pakračku poljanu, a i 1.7. sam otišao na godišnji i u privatne odvjetnike tako da me u jeseni nije bilo. Ono što javnost ne zna, Šeks odlazi na jesen za potpredsjednika Vlade za unutrašnju politiku i shvatio je da je njegova dužnost nadzirati Državno odvjetništvo. Tražio je od državnog odvjetnika Stjepana Hercega, koji je prije toga bio savjetnik Tuđmana u njegovom uredu i koji je bio podložan Šeksa, a on ga je izvještavao o predmetu i tražio njegovo mišljenje. Šeks je sve znao. Kao potpredsjednik Vlade je u svim bitnim slučajevima donosio odluku. Praksa je prekinuta od Krunoslava Olujića. Svih godina od 1992. do druge polovice 1994, Šeks je kao potpredsjednik upravlja Državnim odvjetništvom”, kazao je Nobilo. 

Na pitanje može li se za pravosudnim fijasko Vladimir Šeks smatrati odgovornim, Nobilo je kazao da je teško odrediti jednog čovjeka u slučaju, ali da je Šeks sigurno imao nekakvu odluku. 

“Vidjeli smo bilješku s korica spisa, to je košuljica tužilačkog spisa koji je Šeks pokazivao. Iznad bilješke gdje lažno prikazuje da ju je Rubeša napisao, iznad je Rubešina bilješka i tamo se vidi da Rubeša precizno izvještava Šeksa čak i o dokazima koje planira iznesti. Šeks je bio apsolutno involviran u taj predmet do najsitnijeg detalja. Ne kažem da je on isključio krivac, krivac je Županijski sud koji je donio odluku da neće biti odvjetnici. Ja bih rekao da je presuda pored toga imala dovoljno dokaza da budu osuđeni, a najveći krivac je onaj, to bi trebalo istražiti, tko je donio konačnu odluku da se ne žale. Ako je tužilaštvo ostalo pri optužnici do zadnjeg dana rasprave i izgubilo spor, uvijek se žali. Ovdje je trebalo testirati slučaj na Vrhovnom sudu, morala se uložiti žalba, a prema onome što sam kasnije čuo, bilo je dovoljno elemenata da se donese presuda. ne možemo identificirati jednog krivca, ali nekoliko povezanih da”, kazao je Nobilo.

Na pitanje je li bilo političkih pritisaka da se zločin zataška, Nobilo je kazao da nije bilo direktno. 

“Nije obitelj Zec jedan izuzetak. Merčepove jedinice u 11. i 12. mjesecu 1991. ubila je 44 čovjeka, obitelj Zec je 3 od tih 44. To su bili eskadroni smrti. Bili su policijska jedinica, policija je ubila obitelj Zec, a Merčep je bio savjetnik ministra unutarnjih poslova. U toj atmosferi nije bilo direktne naredbe, ali sve žrtve su Srbi. Pljačka je bila motiv samo prema Srbima. Tko je stvorio atmosferu da lov bude na bogate Srbe? Mislim da su mnogi tome doprinijeli”, kazao je. 

Osvrnuo se i na odštetu Vlade obitelji Zec te komentirao je li država time priznala odgovornost i pravedno se odužila žrtvama.

“Država je platila, ali nisu htjeli precizirati da se radi o odšteti nego je formulirala da se radi o pomoći za školovanje ili tako nešto. Mediji i ja smo prisilili Vladu, malo smo se cjenkali, došao sam s dva milijuna, oni se složili s milijun i pol ali sam ih tražio da prime obitelj Zec, primila ih je Kosor i bila je ideja da da ispriku ili žaljenje, a kako je to bilo ne znam”, kazao je Nobilo.