UCJENA PODUZETNIKA: Most i SDP oštro napali Plenkovićevu diskriminatorsku politiku potpora

UCJENA PODUZETNIKA: Most i SDP oštro napali Plenkovićevu diskriminatorsku politiku potpora

Na najavu premijera Clenkovića da cijepljenje, kojim se pridonosi zdravstvenoj sigurnosti, bude uvjet za dobivanje potpora države za očuvanje radnih mjesta, iz SDP-a su pozvali premijera da to ne čini, a Most se usprotivio tvrdnjom da se poduzetnike ucjenom prisiljava na cijepljenje.

“U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje moguće, ali se obveza cijepljenja prvo utvrđuje Zakonom o zaštiti pučanstva, a onda precizno uređuje i razrađuje Pravilnikom o imunizaciji i Programom obveznog cijepljenja. Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje”, napisao je u četvrtak na svom Facebook profilu predsjednik SDP-a Peđa Grbin, javlja Tportal.

Grbin tvrdi kako se kampanja cijepljenja svela na ‘bedžiće na HRT-u’, da ne funkcionira i da je Vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh. “Za to ne mogu odgovarati radnici niti poduzetnici. Zato pozivam Vladu i Plenkovića da ne čine ovo što su danas predložili. (…) Ako želite cijepljenje povezati s nekim beneficijama, onda odredite jasne kriterije, definirajte tko će ih nadzirati i omogućite ih svima”, naveo je predsjednik SDP-a.

U Mostu, pak, tvrde da je Hrvatska zaglavila s ogromnom količinom od više od 300.000 doza cjepiva viška zbog loših poteza Vlade i serije komunikacijskih propusta.

“Most se protivi tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade RH spašavaju poduzetnici koje se ucjenom prisiljava na cijepljenje”, poručuje Most na twitteru.

Ranije danas na pitanje novinara nakon sjednice Vlade, hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora, premijer Andrej Plenković je odgovorio: “Da, nastojat ćemo to povezati.”

“Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Foto: Hina