Udri po Povjerenstvu: Kuščevićev put prema Divljem zapadu

Udri po Povjerenstvu: Kuščevićev put prema Divljem zapadu

Ranijih godina divili smo se slučajevima iz razvijenih demokracija u kojima su državni dužnosnici morali podnositi ostavke ili izlaziti pred sud zbog prijestupa vezanih uz njihove imovinske kartice, pogodovanje pri dobivanju državnih poslova, neprimjereno plaćanje njihovih osobnih troškova ili neopravdano trošenje novca državnih obveznika.
Pred očima nam je još slučaj švedske ministrice koja je službenom karticom u zračnoj luci kupila sebi čarape jer nije imala gotovine, pa je unatoč malom iznosu koji je potrošila te iako je novac odmah vratila, morala odstupiti.

Neki se još sjećaju bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa koji je zbog 716,90 eura koji mu je jedan poduzetnik platio za hotelski smještaj, bio izvrgnut sudskom postupku koji mu je potpuno uništio vjerodostojnost jer se sumnjalo da mu je pogodovao pri dobivanju jednog posla.

Ili nedavni slučaj švedske ministrice porijeklom iz BiH koja je morala otići iz tamošnje vlade i prekinuti svoju dotad sjajnu političku karijeru nakon što ju je policija zaustavila dok je vozila svoj automobil i pronašla joj u krvi 0,2 promila alkohola. Točno, samo 0,2 promila, ali kako je dopušteno 0,0 cijela javnost je tražila njen odlazak.
Tako se to događa u zemljama gdje se poštuju pravila, gdje ima reda, a koje su valjda dijelog i zbog toga pravno uređene i ekonomski razvijene na što ukazuju i podaci da je kupovna moć njihovih podanika nekoliko puta veća nego onih, primjerice u Hrvatskoj.

Kod njih, političari odnosno državni dužnosnici nisu svete krave kojima se gleda kroz prste, pri počinjenju i najmanjih prekršaja. Upravo suprotno, zato što njihove primjerene plaće dolaze od novca koji zarađuju svi porezni obveznici, dužni su se jednako kao i obično građani, pridržavati svih regula.

Njihove imovinske kartice uoči, tijekom i nakon obnašanja dužnosti redovito češljaju porezne vlasti i nema šanse da će ostati nekažnjeni ako se utvrdi nesrazmjer između službenih primanja i utvrđene imovine. I neće samo morati otići s dužnosti koju obnašaju, nego će za to i sudski odgovarati, a ako se utvrdi nesrazmjer, imovina im se plijeni.
Te razvijene demokracije su u tome pokušale slijediti i brojne tranzicijske zemlje prije svega kako bi spriječili razgranato mito, korupciju i nepotizam. Tako je i Hrvatska svojedobno, između ostalih mehanizama, uvela Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nezavisno tijelo koje se bavi tim pitanjima.

Nemaju velike ovlasti, ali mogu utvrditi nepravilnosti i izreći simobličnu novčanu kaznu koja služi kao neka vrsta preventive drugim dužnosnicima da u tom pogledu budu obazriviji. Tako su pred Povjerenstvom završili mnogi dužnosnici.

Bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko morao je odstupiti iz vlade zbog poslova svoje supruge, imenovanje ujaka sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića na jednu unosnu sinekuru također se našlo pred tim tijelom, oporbena političarka Anka Mrak Taritaš nedavno je morala platiti neke kazne zbog svoje imovinske kartice.
Povjerenstvo svako malo raspravlja i o potezima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ovih dana bavi se i razlikom u kvadratima prijavljene i stvarne površine kuće ministra Tomislava Tolušića i njegovom vezom s poduzetnikom koju mu ju je gradio, a prije toga je često dobivao poslove od njega dok je bio župan.

Važnost tog Povjerenstva je i u tome što postupke pokreće nakon dobivene prijave protiv nekoga, ali to može učiniti i samoinicijativno, ako to procijeni temeljem medijskih napisa. Nakon što prouči slučaj i zatraži očitovanja od prozvanih, odlučuje hoće li otvoriti predmet.
Time zapravo obavlja nadzor nad načinom na koji političari iz vlasti i oporbe obavljaju svoju dužnost. I svojim odlukama ih primorava da u tom pogledu budu spremni i na određene posljedice ako žele mimo natječaja zapošljavati svoju rodbinu, stranačke podobnike ili si nezakonito priskrbiti dio imovine.

Takvim postupanjem Povjerenstvo čini važne korake naprijed prema razvijenim demokracijama kada je riječ o sprječavanje zloporabe vlasti te razgranatoj korupciji i nepotizmu. I upravo zbog toga su, čini se, stali na žulj aktualno vlasti. I to, unatoč činjenici, da su vladajući staviti ‘svog čovjeka’ Natašu Novaković, na čelnu dužnost u tom tijelu.
No, kako ona zbog svog osobnog integriteta očito ne želi ispunjavati njihove želje metući pod tepih njihove nezakonite postupke, došla je na udar onih koji su je nedavno sami izabrali, pa sada žele oduzeti najveći dio ovlasti koje ima to nadzorno tijelo.

Tako ministar uprave Lovro Kuščević mjesecima najavljuje novi zakon o Povjerenstvu po kojem bi mu se smanjile ovlasti. Umjesto kažnjavanja to tijelo bi, kako je to zamislio, moglo izricati tek – opomene. Ako netko ne ispuni točno svoju imovinsku karticu, Povjerenstvo bi mu valjda samo trebalo poslati zamolbu da to ispravi.
Ako neki dužnosnik zaposli svog ujaka, sestričnu ili stračnačkog kolegu mimo natječaja i pravila, Povjerenstvo bi ga, po Kuščeviću, valjda trebalo blago zamoliti da to ubuduće ne čini, ali imenovani mogu ostati. Slično bi trebalo biti i u situacijama kad, primjerice, HNS-ovci hrpimice zapošljavaju samo one s njihovom iskaznicom u neki fond za zaštitu okoliša koji tretiraju kao –plijen.

Ako se realizira ono što Kuščević predlaže, a njegov šef Plenković odobrava, onda bi Hrvatska otišla još jedan korak unazad u odnosu prema razvijenim demokracijama, čak i kada se gleda na postojeće stanje. Političari, odnosno, dužnosnici bi mogli raditi što hoće, ne bi bilo nikakvog tijela koje bi moglo utvrditi kako to što rade nije u redu i izreći im maker simboličnu kaznu.
Ministar financija Zdravko Marić mogao bi opet uz pomoć poduzetnika Jollyja na nekom novom Svjetskom prvenstvu visjeti mu s ramena, ministru Tolušiću ništa ne bi stajalo na putu da napravi još jednu ‘pečenjaru’ od 120 kvadrata i to ne unese u imovinsku karticu, a pred kućom ministrice Gabrijele Žalac bi bez ikakvih problema mogao ‘uskrsnuti’ još jedan Mercedes za nekog člana obitelji od poduzetnika koji dobro prolazi u poslovima s državom.

I naravno, ako još tko ima nezaposlen od rodbine i stranačkih podobnika iz vladajućih struktura, moći će bez dodatnih preispitivanja na državnu plaću. Ako pak voze prebrzo ili s nešto više promila, ili ako si požele službenom karticom platii večeru svojim ‘pajdašima’ ili kupiti ‘hulahopke’, neće biti nikakvih mehanizama da ih se u tome spriječi.
Hrvatska će postati još veći El Dorado za nekažnjeno djelovanje dužnosnika bez opasnosti da ih se može kazniti zbog sukoba interesa. S obzirom na to, nije ni čudo što smo na ljestvici europskih zemalja, na samom dnu, trenutno, samo iznad Bugarske. S Kuščevićevim ‘zakonima’ i Bugarima ćemo, nažalost, vrlo skoro gledati u leđa.

Foto: Admir Buljubašić/Hina