Udruga “Hrvatska mati”: Ivana Kekin je govorila nesitine o Željki Markić i Hermanu Vukušiću. Zato je prijavljena

Udruga “Hrvatska mati”: Ivana Kekin je govorila nesitine o Željki Markić i  Hermanu Vukušiću. Zato je prijavljena

U četvrtak, 09. veljače ove godine u Hrvatskom saboru održana je zajednička tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: “Rapidan porast broja transrodne djece i mladih ljudi u RH: mogući uzroci i kliničke posljedice” .

Sjednica je održana na inicijativu “Udruge Hrvatska mati” iz kolovoza prošle godine. “Udruga Hrvatska mati” zatražila je sazivanje sjednice jer ju je do tada kontaktiralo više roditelja djece i mladih koji su ušli u transrodna promišljanja.

Roditelji bi zatražili stručnu pomoć, a pristup prema njihovoj djeci i njima nisu smatrali odgovarajućim niti u interesu svoje djece, stoji u priopćenju udruge “Hrvatska mati”:

Pismo jedne majke i njezina iskustva u dodiru sa jednom od stručnjakinja pročitali smo i u samom Saboru.

Na početku Sjednice je Ivana Kekin, doktorica medicine, saborska zastupnica “Nove ljevice” i djelatnica KBC-a Zagreb iznijela laži, uvrede i difamacije na liječnike s čijim sudjelovanjem na Sjednici nije bila zadovoljna.

Iznijela je niz uvreda i difamacija na račun stručnosti i životnog djela glavnog izvjestitelja saborske Sjednice, dr. Hermana Vukušića, a koje zasigurno ne odgovaraju standardima komunikacije među kolegama i koji su definirani aktima Hrvatske liječničke komore.

Namjerno je iznijela laž da je Željka Markić, dr. med., koja je pozvana sudjelovati na sjednicu kao Predsjednica udruge civilnog društva – “U ime obitelji”, pozvana izlagati kao “stručnjak”.

Namjerno je od javnosti sakrila činjenicu da su kao stručnjaci, ispred udruge “Hrvatska mati” pozvani govoriti prof. dr. sc. Zorana Kušević, dječji psihijatar i prof. dr. Goran Arabanas, psihijatar, jedini hrvatski specijalista seksualne medicine.

Prof. Arbanas je u Saboru javno iznio da se sa Liste stručnjaka za rad sa transrodnim osobamama koja je formirana 2015. povukao prije više od godinu dana “jer su postojali pritisci na njega osobno i na Kliniku za psihijatriju Vrapče od strane aktivističke udruge”.

Za vrijeme same Sjednice zastupnica Kekin je ispred Sabora medijima nastavila iznositi neistine klevečući sudionike Sjednice i blateći ovu inicijativu optužbama za transfobnost i homofobnost.

Sve ovo bilo je u cilju sprječavanja otvorene i javne rasprave o brojnim problemima vezanim uz porast broja mladih koji se osjećaju transrodno i načina na koji im pristupaju neki od stručnjaka s Liste Ministarstva zdravstva.

Podaci koje je izvjestitelj (dr. Vukušić) iznio na Sjednici su točni i već nekoliko puta prije predstavljeni stručnoj javnosti, te su u radne materijale bili priloženi kao sažetak stručnog kolegija psihijatrijske klinike na kojoj on radi.

Nažalost, umjesto akademske i uljudne rasprave o tim podacima i jednoj bitnoj javno-zdravstvenoj temi dobili smo bojkot Sjednice motiviran političkim i ideološkim stavovima.

S obzirom da je svojim djelovanjem taj dan Ivana Kekin stavila ideološka pitanja ispred osnovnih etičkih i medicinskih načela, te kulture akademske komunikacije propisane u liječničkoj zajednici, “Udruga Hrvatska mati” prijaviti će je Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje.

Foto: Hina