Udruga “Marijini obroci”: Ivan Zvonimir Čičak neprimjereno povezuje Marijine oboke s akterima koje optužuje za trgovinu djecom

Udruga “Marijini obroci”: Ivan Zvonimir Čičak neprimjereno povezuje Marijine oboke s akterima koje optužuje za trgovinu djecom

Udruga “Marijini obroci” reagirala je na intervju s Ivanom Zvonimirom Čičkom koji je 24. ožujka 2023. godine objavljen na portalu Teleskop.hr. Ispravak prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

javljam Vam se ispred udruge Marijinih obroka, a vezano uz intervju gospodina Ivana Zvonimira Čička koji je pod naslovom „Ivan Zvonimir Čičak o aferi Zambija: Imam informaciju da se nekoj posvojenoj djeci gubi svaki trag. A to zna i naš MUP“,dana 24. ožujka 2023. godine objavljen na elektroničkoj stranici teleskop.hr.

Budući da se u predmetnom napisu u odnosu na udrugu Marijini obroci iznose neistinite tvrdnje, ovim putem, temeljem odredbe članka 40. st. 1. Zakona o medijima (NN 114/22), molimo da se objavi ispravak pogrešnih navoda.

Nije točan navod u tekstu „Moram vas upozorit, a to vjerojatno znate, da u Africi postoji aktivnost Katoličke crkve koja se zove Marijini obroci.“, a koji neutemeljeno izgovara gospodin Ivan Zvonimir Čičak i dovodi javnost u zabludu neistinitim javnim kazivanjem. Naročito je neprimjereno Marijine obroke povezivati u tekstu gdje isti gospodin optužuje različite aktere vezano za navodnu trgovinu djecom u Zambiji. Doista začuđuje takav činjenično neprovjereni istup u situaciji kad Marijini obroci sve više hrane djece u školama u raznim zemljama svijeta i žure pomoći sljedećem gladnom djetetu.

Organizacija Marijini obroci je civilna udruga, a ne katolička pravna osoba te kao takva ne predstavlja aktivnost Katoliče Crkve. Članovi i volonteri projekta Marijini obroci su ljudi različitih vjera i nacionalnosti. Nadalje, Marijini obroci, kao udruga u Hrvatskoj, je upisana u Registar udruga pod registarskih brojem 21006951, a koja informacija je javna i dostupna svim građanima, pa tako i gospodinu Čičku. Ujedno je udruga Marijini obroci dio međunarodne organizacije Mary‘s meals, s jasnim ciljem da svako dijete prima jedan dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Marijini obroci trenutačno hrane 2.429,182 (dva milijuna četiristo dvadeset devet tisuća sto osamdeset dvoje) djece u svijetu svakog školskog dana.

Imajući u vidu sadržajno netočne informacije predmetnog medijskog napisa, molimo objavu ovog ispravka”, stoji u ispravku koji je potpisala Katarina Zarinkijević, predsjednica udruge “Marijini obroci”.

Na slici: Ivan Zvonimir Čičak

Foto: Hina