Udruga U ime obitelji: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira

Udruga U ime obitelji: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira

Udruga U ime obitelji upozorila je kako pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira svoje nadležnosti. Pravobraniteljica je poslala dopis i preporuke portalu Narod.hr, kojem je U ime obitelji izdavač, a kojima se vrši pritisak kako portal ne bi istraživao temu “transrodnosti” i objavljivao i dalje članke na tu temu.

U dopisu Pravobraniteljice od 7. prosinca 2022. godine riječ je o pritužbama na “diskriminaciju temeljem rodnog identiteta” u tekstovima objavljenim na portalu, kojima se navodno “transrodna populacija” dovodi u nepovoljan položaj. Iako sama Pravobraniteljica priznaje kako nije utvrđena diskriminacija na temelju “rodnog identiteta”, daje preporuke koje nemaju nikakve veze s novinarstvom niti njezinim ovlastima, stoji u priopćenju Udruge U ime obitelji.

U odgovoru na dopis Pravobraniteljice, koji potpisuje član Upravnog odbora U ime obitelji odvjetnik Karlo Novosel, upozorava se na prekoračenje u korištenju zakonom propisanih ovlasti. Odvjetnik Novosel ističe kako Pravobraniteljica vrši pritisak na Narod.hr, izlazi iz svoje jurisdikcije i upušta se u svjetonazorske i znanstvene procjene, što joj ne spada u opis poslova i za što nema mandat, umjesto da se bavi zaštitom prava i interesa onih građana koji su joj dani na povjerenje i skrb. Pravobraniteljica također koristi sintagmu “svjetonazor”, kojoj nema mjesta ni u novinarskoj, ni u pravnoj ni u medicinskoj znanosti.

Ovlasti pravobraniteljice


Ovlasti Pravobraniteljice propisane su Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17) kojim je propisano, a člankom 1., da se istime utvrđuju „…opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola…”.

“S obzirom na to da spol i rod ne predstavljaju istovjetnu znanstvenu kategoriju potpuno je izvjesno da poduzimanjem radnji izvan Vaše jurisdikcije i djelokruga zakidate od zaštite upravo onu kategoriju građana koje ste dužni štititi u okviru svojih javnih ovlasti“, navodi odvjetnik Novosel u odgovoru Pravobraniteljici, u kojem donosi niz primjera iz kojih je razvidno ranije navedeno.


Pravobraniteljica zadire u znanost iako to nije njezino područje

Pravobraniteljica se u svom dopisu upušta i u znanstvene analize i iznosi zaključke bez iznošenja temeljnih znanstvenih pretpostavki i činjenica, iako u tome nije stručna i iako ta pitanja nisu vezana za ravnopravnost spolova i diskriminaciju prema spolnoj pripadnosti.

UiO na ovo odgovara zaključcima iz recentnih stručnih radova i preporukama stručnjaka o “transrodnosti”.


Pokušaj utjecaja na slobodu medija

Kako djelovanje pravobraniteljice Ljubičić, pa i preporuka, može obuhvatiti isključivo tekstove portala Narod.hr, u kojima bi se u neravnopravan položaj stavljali stručnjaci osobe muškog/ženskog  spola bilo koje znanosti u odnosu na osobe ženskog/muškog spola bilo koje znanosti, jasno je kako dopisom iz prosinca ne samo da koristi pravo koje joj kao pravobraniteljici za ravnopravnost spolova ne pripada, već neodređeno, paušalno, netransparentno i neinkluzivno pokušava utjecati na pravo slobode govora i slobode medija.

“Pozivamo Vas da se suzdržite od (svjetonazorskog) pokušaja utjecaja na neovisnost novinarstva te slobodu govora i medija, a koje ste temeljne ustavne vrednote, i to osobito kao državna institucija, dužni poštivati”, zaključuje odvjetnik Novosel u odgovoru pravobraniteljici Ljubičić, zaključuje u priopćenju Udruga Udruga U ime obitelji.

Na slici: Pravobraniteljica Višnja LJubičić

Foto: Hina