Ugledna znanstvenica tvrdi: Izišli smo iz pandemije. Evo i zašto

Ugledna znanstvenica tvrdi: Izišli smo iz pandemije. Evo i zašto

Znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi u Newsroomu je govorila o borbi s koronavirusom, a komentirala je i uspjeh farmaceutske kompanije AstraZeneca. Naime, AstraZeneca tvrdi da ima terapiju antitijela za “prevenciju i liječenje covida”.

“To je program tretiranja antitijelima koji je počeo prije nego što je počela covid kriza. To je tretman koji su oni imali za tretmane infekcijskih bolesti i sad su pokazali da ne samo da se može koristiti kao alternativa prevenciji, nego da može biti i tretman protiv covida”, kazala je.

Što je tretman antitijelima?

Objasnila je što je točno tretman antitijelima.

“To nije prirodni imunitet koji se postiže cijepljenjem nego su to proizvedena antitijela sa specifičnim djelovanjem. To je kombinacijski koktel dva antitijela koja zajedno imaju i prevencijski i funkciju u tretmanu, odnosno da se smanji reakcija na covid, kad je netko zaražen da lakše prođe”, objasnila je Magdalenić-Moussavi.

Ističe da se takva vrsta terapija antitijelima koristi u tretmanu raka. Navodi da je to jako skupa metoda pa stoga nije prvi red obrane. Magdalenić-Moussavi kaže da bi se to najprije moglo primjenjivati kod osoba koje nakon cijepljenja ne razvije imunitet i kod onih koji su pod nekim imunom lijekovima ili imaju bolest koja im ne dozvoljava da izgrade imunitet.

Znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi

“To je vrlo skupo pa ne vidim da će to biti široko primjenjeno”, dodala je.

“Tehnologije korištene za covid mogle bi se primijeniti za prevenciju raka”

Komentirala je i kako je pandemija transformirala način na koji se liječe bolesti.

“Tehnologije koje su se iskoristile za covid, govorimo o RNA tehnologijama, mogle bi se primijeniti ne samo za prevenciju virusnih bolesti nego i na hrpu zaraznih bolesti, ali na prevenciju rak i ne samo rakova koji su izazvani infekcijom nego općenito bi se mogla napraviti terapija za rak”, pojasnila je.