Ugostitelji nezadovoljni, a sindikati drže da na prvi pogled Vladine mjere izgledaju obećavajuće

Ugostitelji nezadovoljni, a sindikati drže da na prvi pogled Vladine mjere izgledaju obećavajuće

Stižu prve reakcije na Vladine mjere protiv inflacije koje je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković.

Reporterka N1 televizije Mirela Bačić razgovarala je s predsjednikom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatkom Puntijarom.

Puntijar je upozorio da smanjenje PDV-a njima kao gospodarstvenicima ništa ne znači jer je njima to prolazna stavka.

“Nama je glavna cijena bitna. Ja mogu čestitati Vladi i mislim da su prilično dobre mjere donijeli za građanstvo i to je dosta ozbiljno. Što se tiče gospodarstva, te mjere su apsolutno ništa. To je zanemarivo, kap u moru koja ne može gospodarstvu ništa puno pomoći”, rekao je.

Napominje da najavljeno pojeftinjenje ne može puno utjecati na to da spasi gospodarstvo jer je, kaže, gospodarstvenicima već u startu znatno poskupio plin.

“Kad pogledamo kolika će biti razlika između cijena plina i energenata za građanstvo i gospodarstvo, razlike su ogromne”, tvrdi i dodaje da je gospodarstvenicima već u 12. mjesecu poskupio plin.

Kaže da još uvijek vjeruje da će sjesti s predstavnicima Vlade i riješiti problem velikih računa.

“Vlada je dosta kvalitetne mjere donijela za građanstvo, ja se nadam da će donijeti i za gospodarstvo. Velika pomoć ugostiteljstvu bi bila da se PDV smanji na 13 posto na kavu, čaj i sokove”, govori.

Još jednom je pojasnio da smanjenje PDV-a na određene namirnice neće pomoći gospodarstvu.

“To je za nabavne cijene. Nama su to sve prolazne cijene. Nama bi bilo bitno da se smanji PDV na našu izlaznu cijenu. Za hranu koju poslužujemo i smještaj PDV je 13 posto, ali mi već dugo tražimo da se smanji PDV na kavu, sokove i čaj na 13 posto”, objašnjava Puntijar.

Novosel: Vladine mjere na prvu izgledaju obećavajuće

Vladine mjere u N1 Studiju uživo komentirao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Rekao je da mjere na prvu izgledaju obećavajuće.

“Iznos je respektabilan. Na neki način mogu pozdraviiti proces savjetovanja s pojedinim akterima. Socijalni partneri danas su bili u Vladi u 9 sati i predstavljene su nam mjere. To je na neki način na tragu onoga što smo zagovarali u proteklih nekoliko tjedana, a to je da se zbog okolnosti koje su nastale mora ići u dva pravca. S jedne strane pomoć socijalno najugroženijima, a s druge strane pomoć gospodarstva”, kazao je Novosel.

Pojasnio je i što bi možda mogla biti “nagazna mina” nakon najave Vladinih mjera.

“To je da se s jedne strane očekuje da će se cijena stabilizirati u narednom razdoblju pa do onog dijela gdje se istovremeno očekuje da će zbog smanjenja PDV-a na plin i istovremeno na određene poljoprivredne proizvode tu poruku shvatiti i proizvođači i hoće li smanjiti cijena ili ih neće ni povećavati”, ističe.

Kazao je da su sindikati pritiskali Vladu da napravi prvi potez i intervenira, što je Vlada sad i učinila.

“Vladi mora biti u interesu da inflacija ne poraste na veću stopu i da inflacija ipak ne ugrozi ulazak u šengensku zonu i ulazak u eurozonu. Dobro je da se s jedne strane ide direktno prema građanima”, govori.

Sindikati su, kaže, usmjerili priču prema Vladi, a sad treba usmjeriti priču prema svim proizvođačima.

“I proizvođači moraju shvatiti da moraju postojati granice dokud mogu podizati cijene”, rekao je predsjednik SSSH.

Foto: N1