Uhićeni Hrvati izlaze na sud u Zambiji: Suočit će se s teškim optužbama. Sumnjiče ih za trgovinu djecom i krivotvorenje dokumenata

Uhićeni Hrvati izlaze na sud u Zambiji: Suočit će se s teškim optužbama. Sumnjiče ih za trgovinu djecom i krivotvorenje dokumenata

Osmero hrvatskih državljana uhićenih prije mjesec dana u Zambiji zbog optužbi da su iz zemlje pokušali prokrijumčariti četvero kongoanske djece, danas oko 8,35 sati su dovedeni na prvostupanjski kazneni sud u Ndoli.

Tu bi se po prvi put od uhićenja trebali očitovati o optužbama zambijskog tužiteljstva koje ih tereti za tri kaznena djela.

Osumnjičeni su naime, kako je nam je rečeno, za trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenta te upotrebu krivotvorenih dokumenata.

Na današnjem ročištu u Ndoli trebao bi biti prisutan i službenik hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova iz hrvatske ambasade u JAR-u, javlja Jutarnji list.

MVEP navodi da se Veleposlanstvo ne može upletati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog prema službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Tijekom boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, stoji u priopćenju.

U vezi s ovim slučajem, predsjednik Vrhovnog suda općinskim je sudovima izdao preporuku za postupanje u postupcima priznanja stranih sudskih odluka u postupcima radi posvojenja.

Vrhovni sud preporučuje da općinski sudovi u postupcima priznanja i izvršenja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju djece, u kojima se ne primjenjuje Konvencija o zaštiti djece i suradnji u vezi s međunarodnim posvojenjem:

  1. provedu postupak provjere autentičnosti primljenih dokumenata (strane sudske odluke) i potvrde o pravomoćnosti putem međunarodne pravne pomoći, putem Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske;
  2. pri primitku prijedloga za priznanje strane sudske odluke preporučuje se sudu da primjerak tog prijedloga pošalje Ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike) te da ostavi Ministarstvu rok od 30 dana radi neophodne provjere kojom će se doznati jesu li predlagatelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona Kraljević (36).

Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Dok se još prezivala Pintarić, Noah je 2014. godine na 13. homoseksualnoj povorci dobila nagradu za LGBTIQ osobu godine, a 2017. godine postala je, te je do danas vijećnik mjesnog odbora “Samoborček”, Trešnjevka u kvoti stranke Zagreb je naš.

Na slici: Noah Kraljević

Foto: Facebook