Uhićeni organizatori Konvoja slobode poručili bahatom Trudeaua: Odbijamo se pokoriti zloupotrebi moći

Uhićeni organizatori Konvoja slobode poručili bahatom Trudeaua: Odbijamo se pokoriti zloupotrebi moći

Vučna vozila uklanjaju u petak kamione koji su blokirali središte Ottawe, a prosvjednici su se zabarikadirali iza sniježnih nanosa pokušavajući otežati napredovanje policije koja ih je počela uhićivati da bi prekinula prosvjede koji su jedan od dosad najvećih izazova za vladu premijera Justina Trudeaua.

Prosvjednici su poredali kamione pred parlamentom i Trudeauovim uredom i držali ih ondje tri tjedna. Policija ih je, strahujući od eskalacije ili nasilja, pokušala rastjerati kaznama i prijetnjom uhićenjima, javlja N1.

No, kako je nekoliko kamiona ostalo u središtu glavnoga grada, policija je u četvrtak uhitila dvojicu vođa pokreta, a u petak još 21 prosvjednika, uključujući i Pat Kinga, jednog od glavnih organizatora prosvjeda.

Konvoj slobode 2022, krovna skupina koja predstavlja različite skupine koje sudjeluju u prosvjedima, objavila je u petak na Twitteru da su uhićena trojica organizatora.

“Ovo je narodni pokret i drugi će preuzeti njihove uloge. Nastavit ćemo držati crtu. Odbijamo pokoriti se zloupotrebi moći. Svijet gleda, Kanado”, stoji u objavi.

Policijski službenici postavili su stotinu cestovnih blokada blizu mjesta prosvjeda kako bi ljudima onemogućili pristup, a time i prosvjednicima uskratili hranu i gorivo.

Policija je objavila da je u petak uklonjeno 21 vozilo i da su barem još dva kamiona dobrovoljno odvezli njihovi vozači.

Nakon što je tijekom noći napadalo puno snijega, prosvjednici su od njega lopatama podigli nasip pred parlamentom i ondje mašu kanadskim zastavama i posterima “konvoja slobode”.

Prosvjede su pokrenuli kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili cijepiti protiv covida-19 ili ići u karantenu, a kasnije su im se priključili i ostali protivnici politike premijera Justina Trudeaua.