VIDEO: UKRAJINA UZVRAĆA: Gori krimski most kojeg je sagradio Putin nakon okupacije

VIDEO: UKRAJINA UZVRAĆA: Gori krimski most kojeg je sagradio Putin nakon okupacije

Krimski most koji povezuje ovaj poluotok s Rusijom, omraženi simbol okupacije južnog dijela Ukrajine, gori. Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da se zapalio spremnik s gorivom, dok ukrajinski mediji pišu o eksploziji. Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se željeznička kompozicija u plamenu. Promet je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. kako bi spojio Krim na rusku prijevoznu mrežu.

Slike s mosta prikazuju veliku vatru koja je zahvatila najmanje dva željeznička vagona vlaka na mostu i ogroman stup crnog dima, javlja N1.

Svjedoci kažu da se eksplozija čula kilometrima daleko i da se dogodila oko šest sati u subotu ujutro, dok je vlak prelazio most. Još uvijek nije potpuno jasno što ju je izazvalo.

Na drugim fotografijama vidi se da je srušen dio cestovnog mosta, koji ide paralelno sa željezničkim tračnicama.

Most je i vrlo simboličan za Rusiju i važna logistička opskrbna ruta za ruske snage na Krimu i u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom.

Krimski most je cestovno-željeznički most između Rusije i Krima.

Odluka o izgradnji donesena je 2014. nakon ruske aneksije Krima, gradnja je započela u svibnju 2015. Most je otvoren za cestovni promet 16. svibnja 2018. Sam most i pristupne ceste do njega dio su ruske autoceste A290 Kerč-Novorosijsk, odnosno R260 “Tavrida” Kerč-Simferopolj-Sevastopolj.

Most ima lučnu konstrukciju s rasponom svakog pojedinačnog luka od 227 metara. Ukupna duljina mosta je 18,1 km, najveća visina konstrukcije je 80 metara, a visina prometnih trakova u odnosu na razinu mora je maksimalno 35 metara. Troškovi izgradnje mosta procjenjuju se na oko 300 milijardi rubalja.

Foto: Twitter