Ukrajina želi napraviti “humanitarni koridor”: Čeka li nas uskoro velika pomorska bitka u Crnom moru?

Ukrajina želi napraviti “humanitarni koridor”: Čeka li nas uskoro velika pomorska bitka u Crnom moru?

Ukrajina je u četvrtak objavila da se u Crnom moru stvara “humanitarni koridor” koji će teretni brodovi koristiti kako bi napustili crnomorske luke u kojima su zatočeni, piše Reuters.

Bit će to novi test ruske de facto blokade Crnog mora koja je uvedena nakon što je Moskva prošlog mjeseca odustala od dogovora koji je Ukrajini omogućavao da izvozi svoje žito.

Koridor će moći koristiti plovila koja ukrajinske luke nisu napustila od početka ruske invazije, a koja nisu bila obuhvaćena dogovorom koji je omogućio prošlogodišnje otvaranje luka.

Ukrajinski crnomorski humanitarni koridor pokazat će i je li Kijev u stanju ponovno otvoriti morske puteve koje je Rusija nakon invazije zatvorila i blokirala. Izvori iz industrija transporta i osiguranja brinu da koridor neće biti siguran, javlja Jutarnji list.

Ratna mornarica Ukrajine rekla je da je Kijev puteve već prijavio Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO), specijaliziranoj organizaciji Ujedinjenih naroda čiji je cilj razmjena informacija između vlada te njihova suradnja u pomorskim pitanjima, briga o sigurnosti na moru, te izrada i pomaganje u kreiranju normi koje se odnose na sigurnost, te uklanjanje diskriminacije i nepotrebnih ograničenja na moru koje uvode pojedine vlade.

Rečeno je da će koridor uglavnom koristiti civilni brodovi koji luke Černomorsk, Odesu i Pivdenji nisu napustili od 24. veljače 2022. godine – početka ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Ratne mornarice Ukrajine Oleg Čalik rekao je da će koridor biti “transparentan” te da će brodovi biti opremljeni kamerama kako bi se dokazalo da se radi o humanitarnoj misiji, a ne vojnoj.

Moskva za sada nije komentirala ukrajinske tvrdnje.

Procjenjuje se da se u ukrajinskim lukama trenutno nalazi oko 60 komercijalnih brodova koji bi mogli koristiti spomenuti koridor. Njihove su posade odavno evakuirane, a o njima brinu Ukrajinci.

Rusija je ranije rekla da će svaki brod koji se pokuša približiti ukrajinskim lukama tretirati kao vojni, a zemlju pod čijom zastavom plovi kao ukrajinskog suborca.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu, jednog od najvećih izvoznika žita u svijetu, nastupila je globalna kriza hrane koja je najjače pogodila siromašne zemlje, poglavito one afričke.

Foto: Hina