Umirovljeni dramski prvak Dragan Despot igrat će u predstavi “64” za 1 kunu

Umirovljeni dramski prvak Dragan Despot igrat će u predstavi “64” za 1 kunu

Despot je od 1. siječnja u mirovini, no sve do nedavno nije postigao dogovor s matičnom kućom oko daljnjih angažmana

Dragan Despot igrat će u predstavi “64” koja je na rasporedu u četvrtak u zagrebačkom HNK, potvrdio je u utorak Jutarnjem listu ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Despot je, podsjetimo, od 1. siječnja u mirovini, no sve do nedavno nije postigao dogovor s matičnom kućom oko daljnjih angažmana budući da je odbio mogućnost da mu se ubuduće plaća honorar po predstavi, donosi Jutarnji list.

Kako mu nije omogućeno produljenje staža kao niti ugovor o skraćenom radnom vremenu na kojem je inzistirao, 31. siječnja predstava prema tekstu Tene Štivičić, u kojoj glumi, otkazana je. Nije kako je tada rekao Despot htio igrati na crno, a u kazalištu zatečeni cijelom situacijom nisu imali rješenje u tom trenutku za njegovu ulogu.

“Meni emocija ne dopušta da se spustim na nivo koji ja osjećam da ne zaslužujem i ne mogu ići ispod nekog minimuma dostojanstva. Nema tih novaca za koje bih ja igrao. Želim ugovor o pripadanju, pa makar za dva sata radnoga vremena. U drugim kazalištima radim za honorar, u HNK neću”, izjavio je glumac u razgovoru za Jutarnji list.

No prošli tjedan u emisiji Pressing na N1 televiziji najavio je da će ipak glumiti u idućoj izvedbi predstave “64”, usprkos svemu što se dogodilo oko njegovog odlaska u mirovinu. Jedini uvjet bio je da igra za jednu kunu, ako već ne može besplatno.

“Ponuđen mi je honorar i osjetio sam kao da se prostituiram, kao da se pogađam s matičnim kazalištem s kojim sam u rodu. Jednostavno sam pukao i nisam pristao. U tom trenutku u ime svog dostojanstva nisam pristao. Sad me ravnatelj zamolio i pristao sam igrati predstavu za jednu kunu i tako će to biti”.

Foto: Hina