Umro je legendarni brigadir Ledeni: Kao umirovljeni oficir JNA odmah se priključio obrani Hrvatske

Umro je legendarni brigadir Ledeni: Kao umirovljeni oficir JNA odmah se priključio obrani Hrvatske

Prijatelji i suborci se opraštaju od Stjepana Ivanića Ledenog, legendarnog zapovjednika 105 brigade Hrvatske vojske.

“Tužna vijest da je danas, 02. 01.2023. godine umro Stjepan Ivanić, Štef, Ledeni, brzo se proširila među prijateljima.Stjepan Ivanić, brigadir HV, zapovjednik 105 brigade HV od njenog ustroja do završetka ratnog puta na bojištima istočne i zapadne Slavonije.

Stjepan Ivanić bio je legenda, živio je kao legenda i ostat će legenda kod svojih podređenih suboraca i kod svoih nadređenih u hierarhiji zapovjedanja HV.Bio je omiljen kod svih koji su ga poznavali i cijenili zbog njegove skromnosti, ljudskosti, jednostavnosti, oblučnosti, mirnoće, staloženosti i znanja vojnih vještina koje je znalački koristio tijekom Domovinskog rata kao zapovjednik 105. brigade HV.

Stjepana Ivanića sam upoznao prije Domovinskog rata u njegovu rodnom selu Jakopovac gdje sam često dolazio kao veterinar, kasnije i kao osnivač HDZ -a na tim prostorima. Sa Štefom sam volio često popričati i izmjenjivati mišljenje i brzo sam shvatio njegovu odlučnost i odanost ideji stvaranja slobodne RH, kao i cijeloga sela Jakopovca u kojem se rodio i živio. Selo Jakopovac, selo bjelovarskog kraja, dalo je svoj doprinos i u stvaranju Hrvatske države i tijekom 2. svjetskog rata i u Domovinskom ratu.

Domovinski rat se sluti, Štefa nije trebalo zvati, došao je sam u Krizni štab općina Bjelovar i stavio se na raspolaganje Kriznom štabu kao umirovljeni oficir tzv i bivše JNA. Dolazak takvih ljudi u naše redove nas je veselilo. Štef je oko sebe počeo okupljati ljude od vojničkog znanje i odmah su se primili posla oko ustroja 105 brigade HV.Sa Štefom sam ja kao predsjednik Kriznog štaba i Stjepan Budinski zapovjednik Kriznog štaba otišli u Zagreb, Ministarstvo obrane, i sa pretpostavljenim dogovorili ustroj i zapovjedništvo 105. brigade HV.

U Zagrebu sam shvatio da Štefa svi poznaju i svi nam odaju priznanje što smo ga predložili za zapovjednika 105. brigade.Štef je česnik u punom smislu te riječi, časnik koji je časno i časnički odradio svoj posao tijekom Domovinskog rata. Stjepan je ponos 105. brigade HV, ponos koji obvezuje sve nas njegove suputnike da čuvamo uspomenu na njega i njegovu 105. brigadu koju je on ustrojio i vodio tijekom Domovinskog rata. Stjepane slava ti i pokoj vječni, počivao u miru Božjem!Laka ti Hrvatska zemlja”, napisao je njegov suborac Jure Šimić.

Foto: Facebook