Umro je legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta: Kako je student fizike postao rock zvijezda

Umro je legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta: Kako je student fizike postao rock zvijezda

Klavijaturist “Bijelog dugmeta” Vlado Pravdić preminuo je sinoć u Splitu gdje je posljednjih nekoliko godina živio, saznaje “Avaz“. Za bosanske je medije ovu vijest potvrdila Vladina bliska prijateljica. Vlado je preminuo uoči svog 74. rođendana, kojeg je trebao proslaviti sutra. Tužna vijest o smrti nakon borbe s teškom bolešću zatekla je njegovu obitelj, prijatelje i poznanike.

U rodnom Sarajevu je sa sedam godina upisao nižu glazbenu školu gdje je učio svirati klavir. Nakon toga završava srednju glazbenu školu. Nakon završene srednje škole, studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Glazbenu karijeru započeo je 1965. godine u grupi “Walkins”, s kojom je bio do 1968. godine. Nakon toga od 1968. do 1970. svira s grupom “Kost”, od 1970. do 1971. u “Ambasadorima” i “Indexima” od 1971. do 1973. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zanimljiva “šifrirana” poruka poznatog odvjetnika: Plenković je zloupotrijebio podatke koje je dobio od SOA-e

Tijekom ljeta 1973., nakon koncerta s Indexima, sprijateljio se s Goranom Bregovićem, koji je u to vrijeme svirao s rock grupom Jutro. Njih su se dvoje odmah glazbeno složili, a Pravdić se odlučio pridružiti grupi Jutro. Nakon raspada ove skupine, većina njezinih članova ujedinila se 1. siječnja 1974. i osnovala kasnije vrlo utjecajno Bijelo Dugme.

Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta “Kad bi’ bijelo Dugme” i “Šta bi dao da si na mom mesceta” prije nego što je u jesen 1976. otišao na obavezni vojni rok u JNA. Tada ga je zamijenio Laza Ristovski. U Bijelo dugme vraća se 1978., čiji je član bio do 1987. Nakon turneje Dugmeta pod nazivom „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“, 1987. godine, Vlado se povukao i posvetio kompjuterima. Uvijek je bio smatran članom grupe jer – niti je istjeran, niti je iz nje otišao.

Vlado Pravdić pridružio se ostatku Bijelog Dugmeta na njihovoj oproštajnoj turneji 2005.

Vlado Pravdić nakon glazbene karijere živio je u SAD- u, gdje se bavio poslom nevezanim za muziku.

Foto: Screenshot/Nova S