Umro proslavljeni vaterpolist Ronald Lopatny. Bio je ključna figura zagrebačkog jet-seta sedamdesetih i osamdesetih

Umro proslavljeni vaterpolist Ronald Lopatny. Bio je ključna figura zagrebačkog jet-seta sedamdesetih i osamdesetih

Hrvatski vaterpolist i poduzetnik Ronald Lopatny, bivši suprug Mije Begović i otac Maje Lene Lopatny je preminuo, doznajemo od izvora bliskih obitelji, donosi Večernji list. Umro je nakon duge i teške bolesti.   – Iznimno sam vezana za tatu koji mi je uz mamu najveća životna snaga, oslonac, podrška te životni uzor. Tata mi je prenio odraz ispravnih životnih vrijednosti te zahvaljujućim tome danas mogu koristiti njegovo i majčino iskustvo u građenju svoje životne priče. Zbog toga, koristim svaki trenutak koji mi je dan u njegovoj punini – kazala je Maja Lena o ocu jednom prilikom. Lopatny je karijeru započeo u Medveščaku, tadašnjem Napretku, za koji je igrao od 1958. do 1968. godine, da bi zatim prešao u Mladost s kojom je osvojio po tri naslova europskog prvaka (1968, 1969, 1971) i prvaka Jugoslavije (1969, 1970, 1971), a dva je puta proglašavan najboljim vaterpolistom bivše države (1970, 1971).

S reprezentacjom Jugoslavije bio je olimpijski pobjednik u Ciudad Mexicu 1968. godine, a osvojio je i dvije brončane medalje s europskih prvenstava u Utrechtu 1966. te Barceloni 1970. uz dva zlata s mediteranskih igara u Tunisu 1967. i Izmiru 1971. Lopatny je bio vaterpolska avangarda za svoje vrijeme, u igri se više oslanjao na svoju brzinu i tehniku nego na snagu kako je to tada bio slučaj.

Osim brzine i žestine, imao je osobine svestranog igrača koji pokriva sve pozicije. Bio je sjajan šuter, opasan strijelac, jednako izvana kao i iz proplivavanja što mu je u biti bila specijalnost. Karijeru je okončao 1973. odnosno u dobi od 29 godina. U godinama nakon igračke karijere Lopatny je nastavio okupljati sam zagrebački, pa i širi jet-set u svom ekskluzivnom restoranu u središtu Zagreba. Njegove su supruge bile poznata pjevačica Tereza Kesovija te glumica Mia Begović.

Foto: Hina