Urša Raukar: Ante Prkačin je pokazao da je nasilnik i prostak, ali veći problem je vitez Reiner

Urša Raukar: Ante Prkačin je pokazao da je nasilnik i prostak, ali veći problem je vitez Reiner

Urša Raukar, zastupnica stranke Možemo, zahvalila se svima koji su je podržali nakon što ju je u Saboru izvrijeđao zastupnik Anter Prkačin.

“Nije me dugo bilo na fejsu. Rad u Saboru toliko je intenzivan da naprosto ne stižem. Ali, danas, nakon prostačkog vrijedjanja Ante Prkačina želim zahvaliti svima koji su mi se javili u inbox, poslali mi poruke podrske, zvali me i iskazivali solidarnost. Od mojih prijatelja i kolegica i kolega do nepoznatih gradjana. Hvala vam svima od srca.

No, taj čovjek je, rekla bih manji problem, nije mu ovo prvi takav ispad, već drugi put u tjedan dana meta njegovih iživljavanja su žene. Pokazao je svoje pravo lice, nasilničko i prostačko. Veći problem je predsjedavajući, u oba slučaja, akademik Reiner, vitez Viteškog Reda Svetog groba Jeruzalemskog. Vitez. Vitez, koji je jednako kaznio opomenom i zlostavljača i žrtvu, vitez koji je kaznio opomenom kolegicu Kekin jer je stala u obranu druge žene koju je sa saborske govornice prostački izvrijedjao taj isti Prkačin.

Dapače, održao je malo slovo o, pazite sad, Hyde Parku i pozvao na “ozbiljnost”. Jer vitezovi i akademici se bave “ozbiljnim stvarima” u koje nikako ne spada prostačko vrijedjanje žena. Nije mu na vitešku pamet palo da primjeni Poslovnik Sabora i oduzme riječ nasilniku. A mogao je. I trebao je. Zbog svih žena. Rekla bih – nisu ni vitezovi što su nekada bili, a bome ni akademici.

Hvala kolegici i kolumnistici Jeleni Veljači koja je postavila pravu dijagnozu – “Zašto se u Saboru jednako tretira frustrirani nasilnik i žena koju je odvratno uvrijedio?” I zaključuje – “Kako moćni muškarci iz Hrvatskog sabora misle ovakvim primjerima nedostatnih reakcija pomoći ženama u našoj borbi za ravnopravnost? Vjerojatno nikako, jer o tome ni ne razmišljaju, to nije njihova stvar, oni se bave, da citiramo viteza, “ozbiljnim” temama. U međuvremenu, Sabor čak ni za zastupnice nije sigurno mjesto.

Željko Reiner

Kako da povjerujemo da je Hrvatska onda sigurno mjesto za obične žene?”Hvala, Jelena. Nastavljamo borbu protiv zlostavljanja žena, borbu protiv “ozbiljnih” vitezova i akademika koji okreću glavu od nasilja, nastavljamo borbu za sigurnost i dostojanstvo svake žene”, ističe Urša Raukar.

Podsjetimo, saborski zastupnik Ante Prkačin u srijedu je u Saboru s govornice izvrijeđao saborsku zastupnicu Uršu Raukar nazvavši ju nakazom.

U govoru je komentirao istup zastupnice Raukar o migrantima, koja je izrazila nezadovoljstvo što se ukrajinski izbjeglice tretiraju drugačije od migranata iz Afganistana, Sirije i drugih zemalja, piše Jutarnji list.

Započeo ga je kratkim spominjanjem Zdravka Marića pa je nastavio riječima ‘gospođa Urša Raukar, meni inače simpatična zastupnica‘…

– Možemo li drugačije tretirati one na čijim licima vidimo mržnju i agresivnost, uspoređivati vojno sposobne muškarce i nesretni narod koji bježi od rata. Nađite mi jednog hrvatskog vojnika koji kuka nad sudbinom afganistanskih izbjeglica. Zbog njih kukaju oni koji su navijali za Srbe i Jugoslavene dok su se s njima tukli, govorio je Prkačin u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, spomenuvši pritom i Josipa Broza Tita.

Na te riječi Raukar mu je svog mjesta ‘Sram te bilo‘ što je razbjesnilo Prkačina.

– Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu, zagrmio je Prkačin s govornice ne birajući riječi.