Ustavni stručnjak pobio providni izgovor šefa Hrvatske udruge banaka: Zašto Adrović i dalje želi naplaćivati kamate

Ustavni stručnjak pobio providni izgovor šefa Hrvatske udruge banaka: Zašto Adrović i dalje želi naplaćivati kamate

Poruka direktora Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića da banke odbacuju ideju o općem moratoriju na povrat kredita zbog posljedica koronavirusa na gospodarstvo i standard građana jer je takav moratorij protuustavan, nije naišla na potvrdu kod stručnjaka, piše u subotu Jutarnji list.

Za drugu najvažniju Adrovićevu poruku iz intervjua Jutarnjem listu, da bi opći moratorij na otplatu kredita ugrozio gospodarstvo, dio sugovornika pokazao je nešto razumijevanja, a treća, da će banke, u slučaju kada i odobre odgodu otplaćivanja, ustrajati na obračunu redovnih kamata dok traje odgoda, također je izazvala val kritika, navodi dnevnik, javlja N1.

Tvrdnje da bi se zabranom obračunavanja redovnih kamata samo jednom dijelu poduzetnika njih dovelo u neravnopravan položaj u odnosu sve ostale nisu točne rekao je stručnjak za ustavno pravo Mato Palić.

Kreditne institucije i banke, dodaje Palić, zasebna su skupina poduzetnika koja posluje po posebnim pravilima, drugačijim od ostalih poduzetnika.

“Diskriminacija postoji samo ako se različito postupa unutar iste usporedive skupine. Banke i, primjerice, obrtnici ili društva s ograničenom odgovornošću nisu usporedive skupine.

Poduzetnička sloboda i vlasnička prava poput potraživanja temeljem kreditnih obveza dužnika proizlaze iz vlasništva nad novcem koji su banke posudile građanima mogu se ograničiti radi zaštite interesa Republike Hrvatske”, napominje Palić, donosi Jutarnji list.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments