Utjecajni HDZ-ovci stvaraju široku frontu protiv Plenkovića: Kome će se prikloniti Milijan Brkić?

Utjecajni HDZ-ovci stvaraju široku frontu protiv Plenkovića: Kome će se prikloniti Milijan Brkić?

Tko je kriv i zašto nam se to dogodilo, pitanja su na koja sada odgovor traže svi unutar vladajućeg HDZ-a. To, međutim, ne znači da će se unutar stranke uspješno usuglasiti oko krivca i razloga za gubitak predsjedničkih izbora. U HDZ-u ne vole revolucionarna stanja, čak ni nakon izbornih gubitaka. Premda mnogi sada najavljuju izuzetno turbulentno stanje i obračun u vrhu stranke, bude li primijenjena tradicionalna HDZ-ova taktika guranja glave u pijesak, barem zasad neće se dogoditi ništa dramatično.

Aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković već je uoči tih stranačkih postizbornih sastanaka poslao signale iz kojih je potpuno razvidna njegova taktika u određivanju krivice i toga što valja poduzeti. Tu je najavu odradio na prilično nekonvencionalan način, tako što je u studio N1 televizije poslao glasnogovornika Vlade RH, mladog Marka Milića, koji tamo nije govorio o stvarima iz domene Vlade, ali jest iz domene člana HDZ-a i “prenositelja signala” Plenkovića. Milić tako javnosti očito prenosi stav šefa HDZ-a da je utvrđen krivac za gubitak izbora, a to je – Miroslav Škoro, javlja Večernji list.

Bude li se aktualni vrh stranke držao tradicije, uslijedit će, međutim oštra prozivka, možda i pokretanje kazni prema onim organizatorima izbora na terenu koji nisu postigli određene im postotke i nisu dostigli broj birača koji im je određen kao zadatak iz centrale. Puštanje Milića, koji je u stranačkoj hijerarhiji “no name” kadar, da u ime i prije vrha stranke iznosi analize izbornog gubitka, prije no što je Predsjedništvo o tome izreklo svoju, možda će za neke članove stranačkog vrha predstavljati i uvredljiv čin.
Unutar vrha stranke može se čuti, osim najava da će se protiv Plenkovića oformiti “široka fronta nezadovoljnika”, i špekulacija kako Plenković planira i prijevremene parlamentarne izbore negdje na proljeće, pa tek onda unutarstranačke nakon srpnja.

Tako bi navodno Plenković još u rukama držao sastavljanje izbornih lista za Sabor i mogao bi zbrinuti glavninu svojih ljudi. Druga špekulacija pak kaže da mu takvo što “široka fronta” u stranci neće dopustiti. Postoje dvojbe oko toga gdje će, ako i kada otpočnu sukobi u vrhu, stajati Brkić, hoće li ugovoriti “ravnotežu straha” s Plenkovićem kako ne bi politički narasli Stier i Kovač, ili će i on biti, što je sada teško zamisliti, u “širokoj koaliciji” za smjenu Plenkovića. To da treba svakako pokušati zaustaviti gangrenu koja izgriza stranku pred parlamentarne izbore vide mnogi u vrhu stranke i izgledno će to problematizirati i mlađi članovi predsjedništva poput Olega Butkovića i Tomislava Tolušića.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina