Uznemirujuće: Čak 13 posto srednjoškolaca u depresiji, svaki peti razmišlja o samoubojstvu

Uznemirujuće: Čak 13 posto srednjoškolaca u depresiji, svaki peti razmišlja o samoubojstvu

Objavljeni su rezultati četverogodišnjeg istraživanja u sklopu kojeg su 1402 učenika praćena od prvog do trećeg razreda srednje škole. Istraživanje je obuhvaćalo ekonomske teškoće u obitelji, psihosocijalne probleme i tijek obrazovanja.

Rezultati su šokantni – 13% srednjoškolaca ima ozbiljne simptome depresije, a svaki peti razmišljao je o samoubojstvu, piše HRT.

– Najviše nas je pogodio podatak o samoranjavanju, naime to pokazuje potrebu mladih da zapravo svoje nezadovoljstvo u osami izraze nanoseći sami sebi bol, govori voditeljica projekta Marina Ajduković.

Pratili su iste učenike tri godine, s godinama su se ti problemi smanjivali, ali ih je do trećeg razreda 50% njih još uvijek imalo. Doznali su i koji su uzroci problema.

– Poteškoće sa adaptacijom na školu, krive profesionalne orjentacije, vršnjačko nasilje, nevidljivost i u školi i obitelji, dodaje.

A ta nevidljivost plus problemi mlade dovode do toga da prekinu i srednjoškolsko obrazovanje. Škola i obitelj moraju biti partneri, nažalost u školi je naglasak isključivo na obrazovanju, a odgojna funkcija se negdje izgubila po putu.

Istraživanje pokazuje i to kako među prvašima srednje škole 13 % mladih počinilo vršnjačko nasilje, a 15 % nasilje u obitelji i bliskim odnosima. Sve su ovo podaci koji zvone na uzbunu – ne samo što se događa u tim mladim životima, nego i cjelopunom društvu u kojem se u borbi za stranačke, saborske fotelje, politička prepucavanja zaboravilo na one koji sve to gledaju, ali i traže pomoć.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina