Vanđelić poručio kako nema zaštite za one koji su naručivali politička ubojstva. “Današnje strukture na vlasti opterećene su osobnim dugovima prema tim ljudima”

Vanđelić poručio kako nema zaštite za one koji su naručivali politička ubojstva. “Današnje strukture na vlasti opterećene su osobnim dugovima prema tim ljudima”

Damir Vanđelić bivši ravnatelj Fonda za obnovu na svom facebook profilu objavio je poduži tekst u kojem je komentirao aktualnu situaciju oko pomilovanja Mustača i Perkovića te iznosi i popis zemalja koje su u posljednjih 36 godina provele lustraciju i tako unaprijedile demokraciju. Vanđelićevu objavu prenosimo u cijelosti:

U zadnjih 36 godina sljedeće europske zemlje su provele lustraciju i unaprijedile svoju demokraciju:
– Istočna Njemačka
– Poljska
– Češka
– Slovačka
– Rumunjska
– Mađarska
– Litva
– Litvanija
– Estonija
– Makedonija
– Albanija
– Bugarska

Nije normalno da neka zemlja izručuje svoje pripadnike tajne službe.

Ali nikako nije normalno da u demokratskim sustavima, u tajnoj službi, imate ljude odgovorne za politička ubojstva. To što su se nekome ulizivali ili pokušali nadoknaditi svoje grijehe, to su radili samo za svoju korist pa nisu se valjda konvertirali preko noći, i realno, koja im je bila druga opcija? Otići u Beograd ili ostati strepiti da isti takvi kakvi su oni dođu po njih u noći i po istom principu kako su rješavali političku emigraciju oni budu riješeni, a znaju i da se oni nisu libili ni djecu rješavati pa nisu očekivali ni elementarnu milost jer ju ni sami nisu davali.

Ubojica je i dalje ubojica, a naručitelj političkih ubojstava je i dalje odgovoran za takva politička ubojstva.
Najčešće su pucali u ljude jer nešto pišu ili govore – njihova ideja je bila prijetnja, a bili su nenaoružani.

Zaštita ili pogodovanje bilo kome tko je naručivao politička ubojstva pokazuje koliko su današnje strukture na vlasti opterećene osobnim dugovima prema tim ljudima.
Da se razumijemo, Domovinski rat je ostvaren isključivo na krvi i patnji iskrenih, uglavnom jako mladih, ljudi koji su vidjeli budućnost u novoj Hrvatskoj i mnogi su poginuli upravo jer su bili na frontu, a ne kilometrima daleko.

Ne bi bilo ni Oluje ni Bljeska da se nije sačuvala Hrvatska 1991.
Ne bi se imalo od kuda krenuti.

Mogli su tegliti oružja koliko hoćeš i davati svoje (uglavnom pajdaške i birtijaške) obavještajne informacije, ali da netko nije obukao čizme i pucao iz tog oružja, dreksteri bi mogli samo čmrljiti u svojim bunkerima daleko od fronta i razvijati scenarije što-ako Srbi ipak pobjede – gdje sam tu ja. Vjerujte, ti isti bi i njima bili dobri danas da nije Hrvatske. Govna uvijek isplivaju.
Usput rečeno, da su Srbi 1991. uspjeli, branitelja bi bilo do 20.000, ne 600.000 kao danas.

Uostalom, važno je sjetiti se, imali smo mi oružje teritorijalne obrane pa ga je šef SDP-a uz angažman ili barem pasivnost istih tih UDBAških struktura prepustio JNA.

A prodaja priče da su samo UDBA-ši bili sposobni i nabavljali oružje je uvreda svim velikim, sposobnim i hrabrim ljudima i tvrtkama koje su same to radile i dan danas bi mogle.
Pomirba da, ali ne za sve – lustracija to definira, navodi Vanđelić u svojoj objavi.

Foto: Hina