Vapaj poznatog kvizaša: Moj Split je popišan i izrigan, a Dubrovnik je sjajan i ušminkan

Vapaj poznatog kvizaša: Moj Split je popišan i izrigan, a Dubrovnik je sjajan i ušminkan

Poznati kvizaš Robert Pauletić napravio je usporedbu turističke ponude Splita i Dubrovnika.

“U ČEMU JE SVE DUBROVNIK BOLJI OD SPLITA (zapažanja jednog Splićanina).Dubrovnik je naravno skup, šta je po meni apsolutno u redu za grad koji je jedan od najlipših na Mediteranu. Prije nekoliko godina neki su me pogrešno shvatili kad san (neutralno) iznija podatak o supervisokoj cijeni parkinga prid ulazom na Stradun.

Ako želite moj stav: neka cipa Dubrovnik cijene, i triba, ko oće vidit lipotu, neka i plati! Međutim, šta se tiče kafića i restorana, Split danas nije puno jeftiniji.Prije nekoliko godina, sićan se, Stradunom se nije moglo proć. Tolika je bila gužva. DUBROVNIK se u međuvremenu organizira, donija neke pametne mjere, i sad je manje-više grad po mjeri svojih građana i (finijih) turista. Dubrovnik je čist i ugodan grad za prošetat.

Čovik ide uz zidine, kad pogledaš doli, kamen se sjaji, nigdi čika, nigdi prazne plastične čaše.

SPLIT je popišan i izrigan. Kontejner, kloaka, nadzemna kanalizacija. Palača je užasavajuće šporka. Split je bez turističke strategije, grad u kojem se sklapaju bolesni aranžmani s turistima pijančinama koji plate paušal pa mogu pit koliko oće u određenom broju kafića! Ne virujete? To se zove pub crawl i sve šira i šira je praksa. Onda se momci i cure opiju namrtvo, pa padaju, povraćaju i pišaju po ulicama grada Splita, poneki ostanu i spavat na ulicama i po portunima. Odvratna praksa koju bi gradske vlasti tribale momentalno zabranit.

Dućan u Marmontovoj u kojem se sve donedavno prodavala fina roba sad je posta Liquor Store u kojem se prodaje alkohol, kojeg opet loče ta ista vrsta pijane turističke bagre koju niko ne bi poželija u svom gradu, ali u Splitu se sve tolerira jer niko ne vodi računa ni o čemu. Ako ne poštuješ i ne čuvaš svoje, nije čudo da po tebi rigaju i pišaju!

DUBROVNIK je počeja naplaćivat kazne za takve turiste, koji šetaju pijani ili goli po gradu. SPLIT nije naplatija ni jednu jedinu kaznu. Koji kurac onda rade splitski redarski uhljebi?Nadalje, DUBROVNIK u SVAKOM, ali SVAKOM restoranu i kafiću ima popust od 10 do (češće) 20 posto za domaćeg gosta!

Čak i sladoled na Porporeli! Kugla stoji 18 kuna i kad san spremno tija platit tih 18 kuna za kuglu omiljenog sladoleda od naranče, šta nije ni puno kad znaš da svaka pumpa Ine prodaje Snjeguljicu na štapiću za 13 kuna, prodavačica mi je na moje čuđenje naplatila – 10 kuna! Objasnila mi je: popust (od 40 posto!) za domaćeg gosta!SPLIT ne poštuje domaćeg turista. Jebe se ijednom ugostitelju za domaćeg turista i domaćeg čovika.

Rijetko san vidija (čast iznimkama) splitski restoran i kafić da je neko odobrija popust jer mu je doša domaći gost. Samim tim, splitski ugostitelji ne poštuju ni svoje sugrađane, koji moraju plaćat iste (danas već astronomske) svote za piće i hranu ka i strani turist, kojemu je ipak taj naš restoran i taj kafić jeftiniji nego doma u Londonu, Parizu, Munchenu, čak i Pragu.

Nadalje, DUBROVNIK pametno naplaćuje ulaz na zidine, SPLIT glupo ne naplaćuje strancima ulaz u Palaču (ili bar samo Peristil), od čega bi gradski budžet poletija u nebo. Zašto strani turist ne bi platija 20 eura da uđe na Peristil? Samo u jednom litnjem danu Split bi tako moga zaradit minimalno 20-30 iljada eura po danu! To govorin već 30 godina i niko se još nije sitija uzet vriću novaca za svoj grad!Ukratko, DUBROVNIK naočigled razvija pametan, održivi turizam odkojeg svi zarađuju a domaći ljudi se ne ponižavaju, SPLIT razvija stihijski, kretenski turizam koji će otirat sve bolje goste i skroz upropastit grad”, ističe Robert Pauletić.

Foto: Facebook