Veliki gubitnik izbora u Splitu nije nimalo samokritičan: Za sve je optužio – fjaku

Veliki gubitnik izbora u Splitu nije nimalo samokritičan: Za sve je optužio – fjaku

HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader, komentirajući u ponedjeljak rezultate lokalnih izbora u Splitu, ocijenio je da su građani neizlaskom na birališta potvrdili kako su prijevremeni izbori bili samo hir gradonačelnika Ivice Puljka te da je HDZ ostvario praktično isti rezultat koji je imao na prošlim izborima.

Sanader je čestitao Ivici Puljku te istaknuo kako HDZ ide u drugi krug punom snagom.

Ostali smo najjača oporbena stranka u Splitu, rekao je Sanader, ujedno i predsjednik HDZ-ove splitsko-dalmatinske županijske organizacije, nakon sjednice stranačkog predsjedništva. Čestitao je kandidatu Zoranu Đogašu, kojeg je HDZ podupro kao nezavisnog kandidata, rekavši kako je potvrdio da je ugledni građanin Splita i da je dao maksimalan doprinos u kampanji. Što se tiče drugog zbornog kruga, u njega krećemo punom snagom uz činjenicu da je početni rezultat “0:0” i da su to novi izbori za 15 dana na kojima ćemo pokazati svoju snagu. Ona područja na kojima je bila slabija izlaznost, a koja smatramo HDZ-ovima potrudit ćemo se motivirati naše ljude da izađu na izbore i idemo na pobjedu u drugom krugu, najavio je, prenosi Jutarnji list.

Upitan je li možda neizlazak HDZ-ovih birača bio rezultat kandidature nestranačkog kandidata, Sanader je rekao da je HDZ-ov splitski gradski odbor predložio kandidata koji je prošao sve temeljne stranačke ogranke i kotare svugdje je dobio potporu. Ljudi su očito malo podcijenili izbore, jer su mislili da će to biti jednostavnije, a i ljeto i vrućina su učinili svoje, smatra Sanader, koji je dodao, kako piše Dnevnik.hr, kako je “fjaka” utjecala na birače HDZ-a.

Na upit kako misli motivirati HDZ-ove birače za izlazak na zbore, Sanader je rekao kako će to učiniti kampanjom nakon analize izbornih rezultata.

Ustvrdio je kako je HDZ kandidiranjem nestranačkog kandidata, koji je ostvario boji rezultat od Vice Mihanovića na prošlim izborima, pokazao uključivost, odbacivši tvrdnje da je splitski HDZ devastiran i da nije imao dobrog stranačkog kandidata, dodavši kako je HDZ svjestan svoje snage u Splitu.

Sanader nije želio govoriti o taktici koju u HDZ-u spremaju za drugi krug.

Na pitanje zašto misli da bi birači drugih kandidata glasovali za HDZ-ovog kandidata u drugom krugu, Sanader je uzvratio protupitanjem zašto ne bi? Imamo dovoljan bazen i vjerujem da će to rezultat i pokazati, dodao je.

Upitan o eventualnoj političkoj odgovornosti, Sanader je rekao kako se o tome može razgovarati nakon drugog izbornog kruga i nakon što stranačka tijela analiziraju izborni rezultat.

HDZ-.ovi vijećnici su pokazali u prvom mandatu u protekloj godini dana da su poduprli sve što je vrijedno za Split pa i predsjednik Gradskog vijeća koji nije bio HDZ-ov. HDZ će se tako ponašati i sutra, jer mu je važan Split, naglasio je Sanader.

Foto: Hina