Veliki intervju Domagoja Hajdukovića nakon što je bio žrtva partnerskog nailja: Evo što je rekao

Veliki intervju Domagoja Hajdukovića nakon što je bio žrtva partnerskog nailja: Evo što je rekao

Domagoj Hajduković, SDP-ovac koji koordinira kampanju Restart koalicije u IV izbornoj jedinici, kaže da je jedino iznimno što je ostalo iza hrvatskog predsjedanja EU-om količina posla za Njemačku kakvu Berlin nije očekivao.

„Vlada je prespavala predsjedanje iz više razloga“, tako je počeo Hajduković.

HDZ-u je priznao da pandemiju nitko nije mogao predvidjeti, ali je, rekao je, Hrvatska i tu mogla nametnuti svoju agendu i rješavanje problema u svom interesu, javlja N1.

„Pandemija nije izbrisala sve ostale probleme. Migracije, kohezije, višegodišnji financijski okvir, zaštite granica, sve je to i dalje ostalo na stolu. Jedino što je ostalo od predsjedanja bila je deklaracija Zagreb summita, ali niti on nije dao točne datume novim članicama kad će početi pregovore“, kazao je.

Za način na koji je Davor Bernardić baratao EU-pitanjima Hajduković je rekao da „ne bi baš rekao da je to bilo nesnalaženje“. S druge je strane hrvatskom predsjedanju EU-om, koje je vodio HDZ, predbacio niz stvari poput nedovoljno brzog dovršavanja višegodišnjeg financijskog okvira.

„Rekao bih da je suma hrvatskog predsjedanja samo to da smo ostavili toliko puno posla Njemačkoj koliko ona nije očekivala da će joj ostati“, zaključio je.

O razmjerima iskorištenosti fondova EU-a Hajduković je rekao da će se zapravo tek vidjeti koliko je stanje doista loše. To je argumentirao time što je, kako je rekao, posao koji je napravila vlada Zorana Milanovića po tom pitanju, na vidjelo izašla tek pri kraju mandata. Po toj logici, zaključio je, tek za koju godinu doći će na vidjelo rezultati rada ove vlade.

Voditeljica N1 pitala ga je koliko je realno za očekivati, ako se vlada nakon izbora ne bude mogla složiti nikako drugačije, da na kraju koalira velika koalicija, odnosno SDP i HDZ.

„S HDZ-om definitivno ne!“, odgovorio je, a na argument da je očito upravo zbog velike koalicije CDU/CSU-a i SPD-a u Njemačkoj ta zemlja još najbolje podnijela korona krizu, dodao je:

„Ne možete uspoređivati jedan CDU s jednoim HDZ-om, posebno nakon 11 ministara koji su otišli iz vlade, posebno nakon afere vjetroelektrane koja seže sve do vrhova vlasti.“

Domagoj Hajduković je odbacio tvrdnje da je on, a ne Sabina Glasovac, trebao biti na prvom mjestu kandidacijske liste Restart koalicije u IV jedinici.

„Više puta sam ponavljao u medijima, sama činjenica da je netko koordinator, ne znači da mora biti prvi na listi. Kolegica Glasovac je bila i moj izbor. Ona je tu iz Našica, iz ovog je kraja i bila je i moj izbor. Ne moram podcrtavati da se apsolutno istakla svojim radom“, kazao je Hajduković koji je na listi drugi.

Za situaciju u kojoj je obiteljsko nasilje, u kojem je on bio žrtva, dovelo do njegovog „autanja“, pa tako i do toga da i to postane tema u predizborno vrijeme, Hajduković je rekao da mu je, na kraju, to čak i drago, da je iz nečeg lošega proizašlo nešto dobro.

„Mislim da ćemo na sljedećim izborima davati više pažnje tome. Javnost mora znati koliko pripadnika LGBT zajednice ima u javnom prostoru, u politici.“

Foto: Hina