Veliki udarac za Plenkovića: Penava odlazi Škori i sa sobom vodi devet vukovarskih vijećnika iz redova HDZ-a?

Veliki udarac za Plenkovića: Penava odlazi Škori i sa sobom vodi devet vukovarskih vijećnika iz redova HDZ-a?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na sutrašnjoj će konferenciji za medije, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, objaviti da napušta HDZ.

S njime će, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, i većina viđenijih i važnijih lokalnih HDZ-ovaca. Uz njega će otići i ostalih devet gradskih vijećnika HDZ-a te većina članova Gradskog odbora stranke.

Iako za Penavom neće poći kompletan vukovarski HDZ, nema sumnje da će ovo biti težak udarac stranci.

Penava će tako ispuniti ono što je najavio u listopadu prošle godine, kada je izvijestio javnost da se neće ponoviti prosvjed koji je organizirao u listopadu 2018. nezadovoljan radom hrvatskog pravosuđa na procesuiranju ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima.

Drugi prosvjed ne bi imao smisla. Taj prosvjed više ne bi mogao biti mirni, nego onaj koji nosi energiju koja ruši, pa sam smatrao da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti.

Ako to bude moguće – hvala Bogu, ali ako bude na tragu ove sramotne šutnje, zahvalit ću se i krenuti svojim putem. Ako ništa drugo, ostat ću uspravan – rekao je tada Penava, što je bila njegova najava ulaska u utrku za jednu od čelnih pozicija na unutarstranačkim izborima.

HDZ-ova Opcija za promjene, u kojoj su bili Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić i Penava, doživjela potop na tim izborima, ali je Penava premoćno pobijedio u svom Vukovaru, što mu je samo bila potvrda podrške koju uživa među vukovarskim HDZ-ovcima, ali i dobrom dijelu građana.

Nije Penava, doduše, odmah nakon unutarstranačkih izbora napustio HDZ. Štoviše, izjavio je da ostaje član stranke.

Iz tabora Miroslava Škore, čiji se Domovinski pokret spominje kao jedina opcija za nastavak Penavina političkog djelovanja, neslužbeno nam je potvrđeno da s njim imaju načelan i neslužbeni dogovor te da se ozbiljno i službeno može razgovarati tek kada i ako on napusti HDZ. Sam Škoro je, pak, danas rekao da je uvjeren kako će Penava danas donijeti konačnu odluku “i onda ćemo moći govoriti”.

“Kad Penava razriješi status s HDZ-om, onda ćemo razgovarati s njim kao i sa svima drugima, o uvjetima njegova mogućeg izlaska s nama na listu”, rekao je Škoro.

Foto: Hina

Facebook Comments