Veliki uspjeh ukrajinske vojske: Istjerali Ruse iz važnog željezničkog čvorišta Kupjanska

Veliki uspjeh ukrajinske vojske: Istjerali Ruse iz važnog željezničkog čvorišta Kupjanska

Ukrajinski dužnosnici u subotu su objavili fotografije na kojima se vidi kako ukrajinski vojnici podižu nacionalnu zastavu iznad grada u kojem se nalazi glavno željezničko čvorište koje opskrbljuje ruske snage u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Natalija Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkiva, podijelila je na Facebooku fotografije snaga ispred gradske vijećnice Kupjanska uz poruku: “Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine”.

Vojnici drže ukrajinsku zastavu s ruskom zastavom na podu i ukrajinskim zastavama koje vijore sa gradske vijećnice iza njih.

Grad u kojem se željezničke linije prema istočnoj Ukrajini spajaju s glavnom linijom iz Rusije bit će dosad najvažnija pobjeda u zapanjujućem ukrajinskom proboju ovog tjedna, nakon što se ruska linija fronta raspala u blizini grada Harkiva, javlja N1.

Zauzimanje Kupjanska potencijalno ostavlja tisuće ruskih vojnika zarobljenima na bojišnici i odsječenim od opskrbe.

Ukrajina je zauzela ogroman dio teritorija na istoku posljednjih dana u najbržem napredovanju otkako je odbila ruski napad na glavni grad Kijev u ožujku.

U video obraćanju tijekom noći, predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je najmanje 30 naselja oslobođeno u regiji Harkiv.

“Naša vojska, obavještajne postrojbe i službe sigurnosti provode aktivnosti u više operativnih područja. Čine to uspješno”, rekao je u video obraćanju.

Moskva je priznala da je njezina linija fronte pokleknula u Harkivu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje.

Čelnik ruske administracije u okupiranim područjima pokrajine opisao je napredovanje kao ukrajinsku pobjedu i pozvao civile na bijeg.

Ukrajina je do sada držala neovisne novinare podalje od tog područja, ali dužnosnici su objavili gomilu slika snaga kako ulaze u gradove koji su prethodno bili pod ruskom kontrolom i kako ih grle lokalni stanovnici koji su šest mjeseci bili pod ruskom vojnom okupacijom.

Ukrajinsko napredovanje prijeti opkoljavanjem tisuća ruskih vojnika u Izjumu, glavnom ruskom uporištu i logističkoj bazi u sjeveroistočnom sektoru bojišta.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, u videu objavljenom na YouTubeu, rekao je da su Rusi u Izjumu gotovo izolirani.

Citirajući ono što je opisao kao izvješća s prve crte bojišnice, Arestovič je rekao da su stotine Rusa dosad izgubile život, a nekoliko stotina ih je zarobljeno.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća koja opisuju situaciju u Izjumu.

Šef okupacijske uprave u Harkivu Vitalij Gančev, kojeg je postavila Rusija, uvrstio je Izjum među gradove iz kojih bi se civili trebali evakuirati.

Napredak Ukrajine daleko je najbrži u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon dugog razdoblja pat pozicija.

Ukrajinski napad na istoku došao je kao iznenađenje samo tjedan dana nakon što je Kijev objavio početak dugo očekivanog protunapada kako bi vratio teritorij pod ruskom okupacijom stotinama kilometara dalje na suprotnom kraju bojišta u Hersonu na jugu.

Manje je informacija objavljeno u javnosti o toj operaciji, ali Kijev je također tvrdio da je i tamo postigao neke uspjehe, presjekavši putove opskrbe tisućama ruskih vojnika izoliranih na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

“Sada vidimo uspjeh u Hersonu, vidimo određeni uspjeh u Harkivu i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na konferenciji za novinare u četvrtak u Pragu.

Deseci tisuća ljudi su ubijeni, milijuni su protjerani iz svojih domova, a ruske snage su uništile čitave gradove otkako su pokrenule ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “razoružavanje” Ukrajine.

Rusija niječe da je namjerno gađala civile.

Foto: Twitter