Veliki znanstveni skup o Bleiburgu: Kako su se komunisti nakon rata obračunali s “narodnim neprijateljima”

Veliki znanstveni skup o Bleiburgu: Kako su se komunisti nakon rata obračunali s “narodnim neprijateljima”

Centar za obnovu kulture (COK) poziva sve ljubitelje povijesti da prisustvuju online znanstvenom skupu na kojem će predavanje pod nazivom “Why Bleiburg? The Question of Motives” imati i potpredsjednik COK-a dr.sc. Robin Harris.

Svoje online prisustvo su najavila veleposlanstva mnogih zemalja u Hrvatskoj što će svakako doprinijeti širenju istine o Bleiburgu i boljem shvaćanju tog velikog hrvatskog stradanja.

Svakako će tome doprinijeti i predavanje gospodina Harrisa koji se intenzivno bavio tom temom pošto upravo piše knjigu o povijesti Hrvatske od bana Josipa Jelačića do prvog Predsjednike Republike Hrvatske Franje Tuđmana.Program znanstvenog skupa i poveznica za online praćenje u nastavku:


13.5.2021. Online Znanstveni skup “BLEIBURG I KRIŽNI PUT – KONTROVERZE, POVIJESNA ISTRAŽIVANJA I KULTURA SJEĆANJA”Hrvatski institut za povijest

ima čast pozvati Vas da pratite

Online znanstveni skup

BLEIBURG I KRIŽNI PUT – KONTROVERZE, POVIJESNA ISTRAŽIVANJA I KULTURA SJEĆANJA

koji će se održati 13. svibnja 2021. s početkom u 14 sati

Skup možete pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog instituta za povijest:

https://www.youtube.com/hipzagreb

Panel 1. POVIJESNA ISTRAŽIVANJA

dr. sc. Martina Grahek Ravančić (Hrvatski institut za povijest) – Kontroverze o Bleiburgu i križnom putu.

dr. sc. Mario Jareb (Hrvatski institut za povijest) – Križni put prije Križnog puta: Komunističko preuzimanje vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji od jeseni 1944. do svibnja 1945. i obračun s „narodnim neprijateljima”.

dr. sc. Robin Harris – Why Bleiburg? The Question of Motives. (predavanje na engleskom).

prof. dr. sc Mitja Ferenc (Filozofski fakultet, Sveučilište u Ljubljani) – Prešućena grobišta Hrvata u Sloveniji: rezultati istraživanja 30 godina nakon demokratskih promjena.

Panel 2. KULTURA SJEĆANJA

Prof. Dr. Dr. h. c. Ludwig Steindorff (Sveučilište u Kielu) – Sjećanje na Bleiburg – pogled izvana (usporedba s razvitkom kulture sjećanja u Njemačkoj).

dr. sc. Wollfy Krašić (Fakultet hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu) – Bleiburg i hrvatsko iseljeništvo: obilježavanja, interpretacije i korištenje u antijugoslavenskoj promidžbi.

prof. dr. sc. Aleksandar Jakir (Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu) – “Bleiburg” kao “mjesto sjećanja” i “kultura dijaloga” u javnom prostoru u Hrvatskoj.

Skup će moderirati dr. sc. Domagoj Knežević

Na slici: Robin Harris

Foto: Hina