Vesna Pusić osudila Milanovića: Ako nemaš suosjećanje za ljude pod ovakvim terorom, onda uopće nemaš suosjećanja

Vesna Pusić osudila Milanovića: Ako nemaš suosjećanje za ljude pod ovakvim terorom, onda uopće nemaš suosjećanja

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u N1 studiju uživo komentirala je održavanje Krimske platforme u Zagrebu.

“Ovo je vrlo značajno za Hrvatsku, ako pogledamo koje su političke teme s kojima se suočava svijet i Hrvatska. Rast troškova života, pandemija, rast cijena energenata, inflacija i problem globalne inflacije, rat u Ukrajini… Sve su to stvari s kojima se građani u Hrvatskoj i svijetu suočavaju svaki dan. Za rješavanje tih problema morate biti dio globalne rasprave i rješenja”, rekla je.

Kako navodi, ovakva prepoznatljivost daje nam mogućnost da utječemo na svoju sudbinu na globalnom nivou. “Zato nam je ugled zemlje koja želi sudjelovati u rješavanju problema bitan. Ovo je rat koji se reflektira na naš život, na našu mogućnost da se vozimo autom i da se grijemo. Stavljanje Hrvatske na svjetsku pozornicu ima za funkciju da ne dođe do globalnog zamora”, rekla je.

Osvrnula se na komentare predsjednika Milanovića o Krimskoj platformi. “Reći da je Hrvatska neutralna je potpuno krivo. Hrvatska nije po strani u ovom sukobu. Hrvatska je članica NATO-a i EU. Sve su druge multilateralne organizacije gotovo pa nestale s europske pozornice. Primjerice Vijeće Europe. Sjećam se kako smo se trudili da postanemo dio Vijeća Europe, a danas se nitko ne sjeća da ono postoji. Hrvatska je na strani žrtve. Ona podržava Ukrajinu u njezinoj borbi da oslobodi svoj teritorij i preživi. Svima nam mora biti jasno da je ovo rat koji, da se ne vodi u Ukrajini, mogao bi se voditi u Poljskoj, Moldaviji ili nekoj bližoj državi. Prvi cilj bio bi Gruzija, a drugi možda Zapadni Balkan, gdje već duže vrijeme vlada putinovska politika”, rekla je.

“Ne razumijem što znači ‘ne gurati se u prvi plan’. Sve značajnije zemlje članice NATO-a već su uključene u obuku ukrajinskih vojnika. Hrvatska je i na ruskoj listi neprijateljskih zemalja. Ludo je govoriti da se mi ulizujemo takvoj diktatorskoj vlasti. Ne postoji razlog da se mi vežemo uz takav tip vlasti u Rusiji. U svačijem je interesu da Rusija ima bolju vlast od ove. Simbolička gesta treninga i obuke ukrajinskih vojnika je na neki način više u hrvatskom nego u ukrajinskom interesu. Ozbiljne obuke obavljaju druge članice NATO -a”, rekla je.

Kaže kako se te izjave predsjednika Milanovića ne mogu tumačiti kao ništa drugo nego provokacija. “On se uhvatio na mamac i izgovorio to što je izgovorio. Nancy Pelosi, i da je penzionerka u Kaliforniji imala bi ogroman politički značaj. Ona je jedna od najprominentnijih figura u američkoj političkoj funkciji. Moje je mišljenje da je to tipična reakcija našeg predsjednika”, rekla je.

“Ovdje se radi o ugledu i poziciji države. Za nas je važno da je predsjednica Kongresa SAD-a ovdje. Ako nemaš suosjećanje za ljude pod ovakvom vrstom terora, onda uopće nemaš suosjećanja”, rekla je.

Foto: Hina