Vesna Škare Ožbolt napala Tomaševićevu politiku prema Romima: Želi ih naseliti na područje Jakuševca jer se bave otpadom

Vesna Škare Ožbolt napala Tomaševićevu politiku prema Romima: Želi ih naseliti na područje Jakuševca jer se bave otpadom

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, sastala se danas 18. travnja 2021. godine s predstavnicima Roma u Zagrebu. Tom su prigodom razgovarali su o načinu uključivanja u život i stambenog zbrinjavanja, stoji u priopćenju Vesne Škare Ožbolt.

Na upit za Tomaševićevu ideju stambenog zbrinjavanja Roma pokraj Jakuševca, “jer se oni svakako bave otpadom”, Vesna Škare Ožbolt je izjavila: “Za nekoga tko tvrdi da je posjetio šezdesetak zemalja i u nekoliko njih radio kao konzultant (iako još ne znamo za što), očekivalo bi se da dobro poznaje diskriminatorne društvene prakse i, osobito, da je vrlo osjetljiv na njihove prikrivene oblike. Suprotno tome, g. Tomašević zagovara stambeno zbrinjavanje zagrebačkih građana romske nacionalnosti na području Jakuševca, kako bi se isti nastavili baviti otpadom. Umjesto da podrži strategije kojima se prekida začarani krug njihova siromaštva, g. Tomašević ih u tome cementira.”

„Romi se ne bave otpadom zato što su za to predodređeni rođenjem, nego zato što je to jedna od malog broja niša koje im je društvo povijesno prepustilo. Prema našim građanima Romima, kao društvo, imamo obvezu osnažiti ih, a ne ponovno getoizirati. Uostalom, kao osoba koja je, kako kaže, proputovala svijet, g. Tomašević bi morao znati da je stambeno zbrinjavanje diskriminiranih manjina vrlo osjetljivo pitanje i da su projekti, slični onom kojeg on predlaže, propali diljem svijeta, od Portugala do Indije”, zaključuje u prioćenju Vesna Škare Ožbolt.