VIDEO: Glavni urednik Teleskopa gostovao kod Ladišića: Plenković želi otići. Da ne planira odlazak, u Vladi bi sigurno imao više ministrica

VIDEO: Glavni urednik Teleskopa gostovao kod Ladišića: Plenković želi otići. Da ne planira odlazak, u Vladi bi sigurno imao više ministrica

Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome da premijer Andrej Plenković odlazi u Bruxelles nakon izbora za Europski parlament.

“Analizirajući postizborno ponašanje premijera Plenkovića primijetio sam neke stvari koje se sasvim sigurno ne bi dogodile da on misli ostati premijer četiri godine. Poznavajući koliko se on brine da zadovolji sve društvene grupe, neshvatljivo je da ima samo dvije ministrice. Mislim da to nije zato jer on ne želi više ministrica nego jednostavno smatra da neće ostati dugo i onda nije želio dovoditi nove ljude. Znam da je s nekima pregovarao, ali je odustao od njihovog imenovanja. Da misli ostati četiri godine, trebao je promijeniti pojedine ministre i dati naglasak na nake reforme. Zaključujem da Plenković želi otići u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju. Mislim da su u igri vodeće pozicije. Ako se to ne dogodi, onda nam slijedi rekonstrukcija Vlade. To je puno izglednije nego njegova kandidatura za predsjednika države “, istaknuo je Ćurić koji je naglasio da bi koalicijski sporazum trebao biti javan.

Komentirao je i odnose između SDSS-a i HDZ-a.

“SDSS je dio Plenkovićeve većine i ne znam što bi se moglo dogoditi da Pupovac ne bude uz HDZ”, naglasio je Ćurić koji je komentirao i problem s diplomom novog ministra poljoprivrede Josipa Dabre.

“To je ozbiljna tema i moram reći da mi uopće nije žao ministra. Mislim da treba imati probleme. Nije sramota nezavršiti fakultet i nije sramota biti ministar sa srednjom školom. Sjećam se našeg HSS-ovca Jože Pankretića, koji je vjerojatno imao samo osnovnu školu, a bio je puno bolji političar nego njegov sin koji je imao fakultet. Sjećam se i Lecha Walese koji je bio električar. Ne vidim razloga zašto žele na sumnjivim sveučilištima završavati fakultet. Znamo da Travnik ne kotira najbolje u akademskoj zajednici. Bojim se da će taj problem cijeli mandat pratiti ministra Dabru”, naglasio je Ćurić koji je komentirao stajalište hrvatske Vlade da se iliegalne migracije suzbiju bez kontrole unutarnjih granica Europske unije. Slovenija i Austrija bi mogle nastaviti kontrolu granica i za vrijeme turističke granice.

“Nadam se da Austrija i Slovenija neće to napraviti i da je ovo samo njihovo predizborno pokazivanje mišića. Slažem se s hrvatskim prijedlogom da se trebaju zaustaviti migracije bez zatvaranja unutarnjih granica EU-a, ali onda treba ozbiljnije zatvoriti vanjske granice EU-a. Ne znam zašto se u Hrvatskoj toliko bježi od vojske na svojim granicama. Ogromni problem u EU je što su naše granice propusne. Ne znam zašto je normalno da oko 70 000 ljudi iz ne znam kojih krajeva svijet ilegalno dođe u zemlju. Meni to nije normalno i meni to nikada neće biti normalno. Pitanje granica je mekih trbuh europskih mainstream stranaka koje znaju da populisti na tom pitanju osvajaju političke poene”, rekao je Ćurić dodajući da i zbog toga Slovenija prije izbora jednim dijelom zatvara svoje granice kako bi pokazala da se uspješno bori s ilegalnim migracijama.

Foto: Hina