VIDEO: Patrijarh Porfirije ljutito o ženama. Jadnice, bijedo jedna

VIDEO: Patrijarh Porfirije ljutito o ženama. Jadnice, bijedo jedna

Na društvenim mrežama pojavila se snimka u kojem patrijarh Porfirije govori o “osjetljivom jeziku”, obraćajući se nekome s “jadnice”.

“Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja mijenja tezu, pa kaže: ‘Što nisu vodili računa o ženama, žene su ugrožene.’ Pa jesu ugrožene, svi smo mi ugroženi od tebe, bijedo jedna”, samo su neke od patrijarhovih spornih riječi.

Video je izazvao lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama. Novinarka Biljana Lukić podijelila je objavu uz ironičnu poruku “Žene, jučer nas je pozdravio patrijarh”, prenosi Direktno.

Kako podsjeća N1, ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno osjetljivom jeziku. U uskrsnoj poslanici rekao je da se iza toga krije “borba protiv braka i obitelji kao od Boga ustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekova osobnog i sabornog života”.

Predsjednica Udruge “Mame su zakon” Tatjana Macura izjavila je da “povlači svaku lijepu riječ o osobi koja toliko mrzi žene”.

“Koja dok se bavimo liječenjem boli i tuge nakon dva masakra, dok brojimo 18. žrtvu femicida i tko zna koji slučaj nasilja, širi mržnju prema dijelu svog stada i bavi se besmislicama. Nedostojan. A mogao je kao i otac Stevan. Vjernica sam i to me gotovo nepovratno udaljava od crkve. Svoju vjeru mogu prakticirati u svoja četiri zida, ne moram ići tamo gdje nisam poželjan. Ovo je toliko sramotna izjava da nemam riječi…”, rekla je.

Objavila je i “sažetak toplih riječi poglavara Srpske pravoslavne crkve”.

Na objavi je uz riječi “siromah”, “jadnica”, “sluškinja”, “domaćica” postavljen odobravajući znak, a uz “programer”, “pravnik”, “direktor”, “političar” stoji iksiće.

Foto: Hina