Vili Beroš nahvalio ministra Vilija Beroša: A liječnici “svaki dan” pišu prosvjedna pisma i kude nesposobnog ministra

Vili Beroš nahvalio ministra Vilija Beroša: A liječnici “svaki dan” pišu prosvjedna pisma i kude nesposobnog ministra

Ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru se pohvalio uspjesima koje je postigao u svom mandatu.

“Pola drugog mandata Vlade s velikim izazovima, ali još većim uspjesima. U zdravstvu, obnova KDB-a, uskoro KBCSM-a, izgradnja OHBP KBC-a Split, trajna lokacija IMZ-a u Rugvici, reformski koraci uz zakonske izmjene. Niz je podulji i nastavlja se dalje. Sve na dobrobit Hrvatske i naših pacijenata”, napisao je Beroš na Twitteru koji je ovih dana izložen žestokim kritikama, javlja N1.

Podsjetimo, Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u petak zabrinutost zbog izjave premijera Andreja Plenkovića o plaćama hrvatskih liječnika, a ustvrdila je da su za kadrovski deficit u zdravstvu i liste čekanja odgovorni Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

HLK u priopćenju, uz ostalo, podsjeća da je Plenković danas rekao da od liječnika možda veću plaću imaju jedino “ovi iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna”.

Smatraju kako je sasvim očito da je premijer Andrej Plenković “namjerno prešutio” da se kod visokih mjesečnih primanja pojedinih liječnika objavljenih u medijima ne radi o plaći za redovno radno vrijeme, nego o mjesečnom primanju liječnika koji vremenski odrađuju posao za dva i više liječnika.

“Ti liječnici uz redovito radno vrijeme odrade više od 150 ili čak 200 prekovremenih sati u mjesecu, praktično žive u bolnici i radeći dvostruku mjesečnu satnicu održavaju sustav funkcionalnim i dostupnim pacijentima. Naime, u njihovim bolnicama nedostaje značajan broj specijalista njihovog profila i njihovih 15-tak dežurstava mjesečno po 24 sata jedini je način da sustav ne kolabira”, ističe se u priopćenju.

HLK navodi i kako za povećanje plaća u zdravstvu koje su kako kaže premijer „toliko puta povećavali“, zasigurno jednake, a vjerojatno čak i veće zasluge od aktualne vlade ima Vrhovni sud RH.

Podsjećaju da nakon godina ignoriranja problema pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a tek nakon masovnih tužbi liječnika, Vrhovni je sud krajem 2019. donio zaključak da su liječnici sustavno godinama zakidani u obračunu prekovremenih sati, pa je nakon toga Vlada bila prisiljena početi zakonito obračunavati prekovremeni rad. Uz to, vratiti i sve ono što je liječnicima dugovala, nažalost s kamatama i troškovima postupaka.

HLK upozorava i da su za kadrovski deficit u zdravstvu, za zanemarivanje primarne zdravstvene zaštite, za loše upravljanje listama čekanja, za primjere neracionalne nabave u zdravstvu, najodgovorniji predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

HLK drži da je današnja izjava premijera “neprimjerena” i jasan pokazatelj njegova odbijanja da preuzme odgovornost za stanje u zdravstvu i počne rješavati niz nagomilanih problema, među kojima su najznačajniji organizacijski i kadrovski.

Predsjednik HLK Krešimir Luetić rekao je da je “omalovažavajućim komentarom premijer Plenković liječnicima uputio poruku kako ne poštuje njihov posao i odgovornost za ljudski život i zdravlje, a građanima poruku da ne namjerava ništa konkretno učiniti za veću dostupnost zdravstvene skrbi i smanjenje listi čekanja”.

Osnovne plaće liječnika nisu zadovoljavajuće, plaće specijalizanata su iznimno niske, a nužno je i izjednačiti koeficijente usmjerenih i užih specijalista jer rade isti posao s istom odgovornošću. Također, ističe HLK, potrebno je plaće liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ujednačiti s bolničkima.

“Možemo se složiti s premijerom da su liječnici pri vrhu liste Centralnog obračuna plaća (COP). Ali, nažalost, ne po osnovnoj plaći, poput one primjerice viceguvernera HNB, nego su u vrhu po broju odrađenih prekovremenih sati i posljedično tomu ukupnim primanjima. Žalosno je što premijer Plenković to ne razlikuje”, navodi se u priopćenju HLK-a.

Plenković je, na upit novinara novinarke o tome da je tisuću liječnika u Hrvatskoj kuvertiralo ostavke, rekao da za to ne zna te ustvrdio da liječnici spadaju među bolje plaćene javne zaposlenike u Hrvatskoj.

“Odite na Centralni obračun plaća, pronađite predsjednika Vlade, ministra zdravstva, čak možete i Milanovića tražiti, i onda pogledajte liječnike u Hrvatskoj. Od njih jedino možda veću plaću imaju sada ovi iz kontrole leta, koji se bune na 50 tisuća kuna. Stresan posao. Ma hajde”, komentirao je.

Premijer je napomenuo je da je Vlada povećala plaće općenito u zdravstvu te dodao kako ne zna koji je to trenutak kada će netko biti zadovoljan, a istaknuo kako misli da svi moraju shvatiti u kakvoj se globalnoj krizi nalazimo.

Foto: Hina

MOŽDA ŽE VAS ZANIMATI: Doktori ne praštaju bahatom Plenkoviću: Stigao još jedan duboki “kirurški rez”