Vodeći britanski general: Putin je u strateškom smislu već izgubio rat

Vodeći britanski general: Putin je u strateškom smislu već izgubio rat

Šef britanskih oružanih snaga Tony Radakin ustvrdio je kako je Rusija u strateškom smislu već izgubila rat u Ukrajini te da je njezina vojska oslabljena.

Poručio je da Rusija ima velike gubitke na bojišnici, da joj ponestaje vojnika i modernih projektila te da nikada neće moći zavladati cijelom Ukrajinom.

– Rusija je napravila strašnu pogrešku. Nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom, rekao je za britansku PA Mediju u intervjuu objavljenom u petak,javlja Jutarnji list.

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio 25% kopnene moći zbog ‘sićušnih’ dobitaka. Poručio je da će Ruska vojna moć oslabiti dok je NATO sve jači.

Rusija je strateški već izgubila rat. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti. Iako bi Putin u idućim tjednima mogao postići neke taktičke uspjehe, ostvarit će ih uz velike gubitke, poručio je.

– Ruski vojni stroj melje svaki dan i napreduje, dva, tri, pet kilometara svaki dan. Imaju svojih slabosti, ponestaje im ljudstva, projektila napredne tehnologije, rekao je admiral.

– Putin je iskoristio 25% moći svoje vojske da osvoji sićušan teritorij uz velike gubitke, oko 50.000 mrtvih ili ozlijeđenih. Ovo je ruski neuspjeh, ocijenio je.

Ocjene Radakina oslanjaju se na izvješća britanske obavještajne službe u kojima se navodi da su neke ruske bataljunske taktičke skupine mogle prikupiti tek 30 vojnika, a inače se sastoje od 600 do 800 vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je posjet Kijevu u četvrtak čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske kao “povijesni dan” za njegovu zemlju.

“Ukrajina uživa potporu četiri moćne europske države”, rekao je u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Europskoj uniji nego ikad od njezine neovisnosti.

Očekuje se da će Europska komisija u petak objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku.

Europa bi mogla napisati novu priču o slobodi i “konačno eliminirati sivu zonu između EU-a i Rusije” zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena, rekao je Zelenskij.

Osvrćući se na sirene za zračne napade koje su se oglasile u Kijevu tijekom posjeta europskih čelnika, Zelenskij je rekao da je Rusija pokušala stvoriti napetu atmosferu, “ali nitko se nije bojao”.

Foto: Hina