Voditelj pitao Puljka i Mihanovića jesu li im roditelji bili u Komunističkoj partiji: HDZ-ov kandidat nije odgovorio

Voditelj pitao Puljka i Mihanovića jesu li im roditelji bili u Komunističkoj partiji: HDZ-ov kandidat nije odgovorio

Kandidati za gradonačelnika Splita Ivica Puljak i Nediljko Mihanović imali su još jedno sučeljavanje. Odgovarali su i na pomalo škakljiva pitanja, možda manje bitna za samo upravljanje gradom, no glasači vole znati životne detalje kandidata za gradonačelnika, javlja Slobodna Dalmacija.

Pitanje za Vicu Mihanovića bilo je je li ikada pjevao ustaške pjesme?

– Loše pjevam, u principu ne pjevam, ali ne mogu zanijekati da sam devedesetih bio u društvu gdje su se pjevale takve pjesme – brzo se snašao. S druge strane Puljak je podcrtao kako u svom doktorskom radu nema nepotpisane citate i nesuvisle pasuse s Google Translatea, za što se u javnosti proziva njegov protukandidat.

– Doktorirao sam u Francuskoj, na Sveučilištu u Sorboni, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta. Doktorat sam napisao na engleskom, obranio na francuskom, za njega sam dobio nagradu – poentirao je.

Iduća na redu bila su svjetonazorska pitanja. Saša Ljubičić je pitao kandidate dolaze li iz vjerničkih obitelji i jesu li im roditelji bili u Savezu komunista.

Mihanović je istaknuo kako dolazi iz vjerničke obitelji, no na pitanje jesu li mu roditelji bili članovi Saveza komunista nije odgovorio.

– Moji roditelji nemaju veze s ovom kampanjom, imaju 70 i nešto godina, koji su u penziji već dvadeset godina. Jesu li bili u Savezu komunista, to nije tema ove kampanje – odgovorio je.

– Moji roditelji su skromni ljudi, imaju po četiri razreda osnovne škole, sve u životu što su nas naučili je da se borimo trudimo i radimo i za sebe zarađujemo. Odgojili su tako moje sestre i mene i nisu bili članovi Saveza komunista – kazao je Puljak.

Sašu Ljubičića zanimalo je gdje su im preci bili u Drugom svjetskom ratu, budući da je to često goruća tema na društvenim mrežama.

– Koliko znam, ni jedan ni drugi dida nisu bili u ratu. Jedan je živio u Mihanovićima u Žrnovnici, slabo o tome znam – kazao je HDZ-ov kandidat.

– Meni je jedan dida iz Zagvozda, nikada ga nažalost nisam upoznao, a drugi iz Miljevaca. Zaista ne znam što su radili u Drugom svjetskom ratu – odgovorio je i Ivica.

Kandidati su potom trebali reći najveće mane svojih protukandidata. Odgovori su bili mlaki. Vice je rekao kako se nada da će Puljak odustati od politike i poželio mu da ostane izvrstan znanstvenik.

Ivica je podvukao da je najveća Vicina mana njegova pripadnost HDZ-u.

Jedan od najzanimljivijih momenata bio je kratki kviz na temu splitske povijesti. Neznanje je bilo na visokoj razini.

Vice Mihanović nije znao tko je bio Julije Bajamonti. Zamijenio ga je za Antonia Bajamontija.

Puljak pak nije znao tko je bio jedan od najpoznatijih i najvrjednijih splitskih gradonačelnika, Ivo Tartaglia. Mislio je da je bio umjetnik.

Mihanović se nije snašao oko prvog zapisanog imena grada Splita. Puljak je pak znao da je to Aspalathos. No, nije znao, baš kao ni Mihanović, gdje se nalazi Vila Ridulin. Veli Varoš nije njihov kvart.

Nitko nije znao ni prezime prvog predsjednika Narodne vlade Hrvatske izabrane 1945. godine u Splitu.

Uslijedilo je pitanje na koje je bilo moguće odgovoriti samo jednom riječju.

– Gospodine Puljak, tko vam je bliži, Tito ili Stepinac?

– Oba – odgovorio je Puljak.

Foto: Hina