Vozač kamiona dobio je “blokadu” i morao je ići na bolovanje: Zašto mu šef nije poslao zamjenu?

Vozač kamiona dobio je “blokadu” i morao je ići na bolovanje: Zašto mu šef nije poslao zamjenu?

Istraga o prometnoj nesreći na 133. kilometru autoceste A3 na odmorištu kod Novske širi se i na Miroslava Pejića, vlasnika tvrtke Marin Promet d.o.o. sa zagrebačkog Borovja.

Naime, liječnik Hitne medicinske pomoći koji je intervenirao u četvrtak, 6. lipnja, oko 21.30 sati kod Županje na poziv vozača Ivana Filipovića (60) zbog jakih bolova u leđima i nogama pristao mu je dati “blokadu” – koktel lijekova, uz izričiti zahtjev da neće nastaviti voziti, što mu je vozač i obećao. Pred liječnikom i timom Hitne medicinske pomoći vozač Filipović nazvao je svog poslodavca Pejića koji mu je obećao poslati zamjenskog vozača, ali to nije učinio, piše Jutarnji list.

I Filipović je u petak ujutro, pod snažnim djelovanjem blokade, nakon noći prespavane u kabini vozila na uskom ležaju, što je potpuno neprimjereno jakim bolovima, odlučio ipak krenuti za Zagreb. Policija je zabilježila da je otprilike sat vremena prije nesreće zvao svoga poslodavca na mobitel, a zvao ga je i pet minuta nakon nesreće kod odmorišta koja se dogodila oko 9.30 sati. Je li se Filipović žalio poslodavcu da i dalje osjeća jake bolove? To je jedno od pitanja na koja bismo vrlo brzo mogli znati odgovor.

U svakom slučaju, njegov poslodavac, koji u cestovnom prijevozu posluje već 25 godina, nije ispunio obećanje već je teško bolesni vozač vozio, a i dva tjedna ranije, 17. svibnja, na autocesti kod Gradišta nekontrolirano skrenuo na zaustavni trak te udario u vozilo HAC-a i udario još jedan kamion. Tada je prošao samo s prijavom za prekršaj.

– Ovdje je situacija potpuno jasna. Vozač je zbog akutnih bolova morao biti na bolovanju i nije smio biti za upravljačem – kaže liječnica Azra Huršidić-Radulović, specijalistica medicine rada, i kaže kako se može postaviti pitanje zašto je čovjek koji je trebao biti na bolovanju radio i tko je za to odgovoran.

– Prvo se trebalo riješiti tu njegovu akutnu bol, a poslije vidjeti je li on s obzirom na to da se može raditi o profesionalnoj bolesti uopće sposoban za upravljanje tom kategorijom vozila – kaže dr. Huršidić-Radulović. Pitanje je i je li vozač popio kakav lijek protiv bolova ujutro prije nego što je nastavio vožnju, a koji je mogao utjecati na njegovu sposobnost upravljanja vozilom.

Foto: Hina