Vraćanje dugova: Sve je stalo zbog korone i potresa, ali Bandić je svejedno kupio zemljište od Šelendića

Vraćanje dugova: Sve je stalo zbog korone i potresa, ali Bandić je svejedno kupio zemljište od Šelendića

Nek’ stanu svi natječaji osim neophodnih jer novac će trebati za sanaciju Zagreba – nakon potresa tako je svojim pročelnicima naredio, a onda i svima obznanio da je to napravio, gradonačelnik Milan Bandić. Neophodnom je ipak, čini se, smatrao rekonstrukciju ulice Gračanske dužice, za koju je, točno tri dana nakon potresa, kupio zemlju od Josipa Šelendića. Jest, od sina poduzetnika Željka Šelendića, istog onog od kojeg je Bandićeva žena nedavno, za 1500 eura po kvadratu, kupila stan njihovoj kćeri Anamariji, koja je, pak, u istoj toj nekretnini godinama živjela ne plaćajući najam. Ali, krenimo redom, javlja Večernji list.

Brzim pogledom po javnoj nabavi jasno je da je većina natječaja suspendirana upravo pod izgovorom “novonastalih okolnosti”, a najpromptnije su prekinute one nabave kojima se traže izvođači radova na – obnovi fasada. Neće stići ni, primjerice, 18 milijuna kuna vrijedni midiautobusi u ZET, a tvrtkama koje su ih željele dopremiti iz Grada su se obratili ovako: – Novonastale okolnosti u vezi s epidemijom COVID-19 i potresom utječu na smanjenje prihoda naručitelja te se isti neće ostvariti u prvotno planiranom iznosu, stoga je naručitelj primoran revidirati opravdanost, svrsishodnost i ekonomičnost potrošnje, a u cilju osiguranja pozitivnog poslovanja. Zbog smanjenja prihoda te preusmjeravanja istih u druge svrhe, naručitelj u ovom trenutku više nema osigurana sredstva za realizaciju predmeta nabave – piše u obrazloženju, dok informacije iz službenog glasnika Grada ipak govore da se za neke “realizacije” ima.

Vjerojatno zato što su sitne i za njih nisu potrebni natječaji pa je tako gradonačelnik Milan Bandić 25. ožujka, tri dana nakon potresa, potpisao da će Grad kupiti zemljište od Josipa Šelendića u ulici Gračanske dužice, kojoj je potrebna rekonstrukcija. Ne neka hitna obnova, već ona koja se, razvidno je iz dokumenata kojim se za zahvat 2017. daje lokacijska dozvola, planira posljednjih deset godina. Upravo je Šelendićevo zemljište, piše, pak, u zaključku o kupnji nekretnine otprije deset dana, ključno da se još jednom produži lokacijska dozvola, što bi možda bio logičan razlog za kupnju zemlje, da tu lokacijsku dozvolu za Grad ne izdaje Gradski ured za prostorno uređenje. U svakom slučaju, cijena koja je navedena, stoji u obrazloženju, ona je koju su odredili stručnjaci.

Foto: Damir Senčar/Hina