VRAG JE ODNIO ŠALU: Plenković polako uključuje moćnog ministra Slavonca u rješavanje problema sa svinjskom kugom

VRAG JE ODNIO ŠALU: Plenković polako uključuje moćnog ministra Slavonca u rješavanje problema sa svinjskom kugom

Svinjogojci nezadovoljni upravljanjem krize zbog svinjske kuge prosvjeduju već 6 dana. I danas traže sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a ako ih nitko ne primi, najavljuju da će sutra krenuti u proboj policijskih barikada te blokadu svih graničnih, cestovnih i željezničkih pravaca do kojih budu mogli doći.

U rješavanje problema sa svinjskom kugom polako se uključuje i novi ministar obrane Ivan Anušić, moćni Slavonac u Plenkovićevoj Vladi. Iako to nije njegov resor, danas je komentirao stuaciju u svinjogojstvu, javlja HRT.

– Razumijem ljude, osjećam potrebu pomoći im, i poznajem mnoge. Pokušavamo naći rješenje za njihove probleme. Ali moramo biti jasni – ucjene i isključivosti u ovoj situaciji nema. Ne može se na takav način pregovarati s Vladom, moramo svi sjesti za stol i normalno obaviti razgovor, poručio je iz Donje Stubice Ivan Anušić, ministar obrane i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Grmoja potvrdio: Most može “progutati” suradnja sa SDP-om. A znam i tko širi video kojim se želi naštetiti MostuNaglasio je kako “moramo biti svjesni opasnosti i onoga što je afrička svinjska kuga učinila fondu svinjojstva u Hrvatskoj i diljem EU-a” te dodao: “Znanost i struka nalažu ovakav način borbe protiv afričke svinjske kuge, i tu nema puno prostora za odmak”. 

U ovim trenucima u Potnjanima u Osječko-baranjskoj županiji treba početi prosvjed svinjogojaca, također blokadom glavne prometnice.

Kako neslužbeno doznaje HRT-ova novinarka Melita Homa ovdašnji predstavnici zaposlenih u poljoprivredi otišli su na sastanak s ministricom u Vukovarsko-srijemsku županiju te se čekaju rezultati tih razgovora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Stručnjak za nekretnine: Cijene stanova pumpaju stranci. A cijene poslovnih prostora. Prava “sitnica”. U Dubrovniku i 36 000 eura po kvadratu

Do tada 15-ak traktora i ponešto automobila parkirano je uz cestu u Potnjanima i čekaju upute što dalje. Ukoliko dođe do negativnih odgovora, oni će blokirati cestu, a riječ je o “žili kucavici” koja povezuje Đakovo i Našice prema Podravskoj magistrali. Ovom cestom svakodnevno prođe velik broj teretnih vozila.

Ogorčeni svinjogojci spremni su organizirati prosvjede na još dva punkta u Osječko-baranjskoj županiji.  Mjere za Osječko-baranjsku županiju traju do 12. siječnja, a svinjogojci poručuju da je to za njih prekasno.

Foto: Hina