Vučić ishvalio Plenkovića: Nije lako priznati, ali imao je ozbiljan i sadržajan govor

Vučić ishvalio Plenkovića: Nije lako priznati, ali imao je ozbiljan i sadržajan govor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastali su se u Ateni u utorak i opisali kao “dobre i otvorene” održane razgovore na kojima je izražena međusobna potpora nastojanjima Beograda i Kijeva za pridruživanje EU-u.

“Otvoren, iskren i plodonosan sastanak s predsjednikom Srbije”, napisao je Zelenskij u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ispod fotografije na kojoj se dvojica čelnika rukuju.

“Dobar razgovor o poštivanju Povelje UN-a i nepovredivosti granica… O zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom europskom domu. O razvoju naših odnosa, to je u našem zajedničkom interesu”, napisao je Zelenskij.

U objavi na Instagramu Vučić je rekao da je imao “dobar i otvoren” razgovor sa Zelenskijem o nizu pitanja, uključujući teritorijalni integritet obiju zemalja.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008., a Beograd, pak, ne priznaje rusku aneksiju dijelova Ukrajine, javlja N1.

“Bavili smo se razvojem događaja u Ukrajini i na Kosovu i još sam jednom naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine”, napisao je Vučić, a novinarima u Ateni je rekao da “Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i tu poziciju ne mijenja”.

Rekao je kako vjeruje da neće biti promjena u odnosu Ukrajine prema Srbiji i poštovanju srbijanskog teritorijalnog integriteta.

Srbija je više puta osudila rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, ali nije uvela sankcije Moskvi.

Obojica čelnika, koji su boravili u Ateni na neformalnom susretu regionalnih lidera u Ateni, uputili su riječi potpore međusobnim nastojanjima za pridruživanje EU.

Vučić je novinarima rekao i da, nakon razgovora s grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom u ponedjeljak navečer može potvrditi da neće biti promjene grčkog stava po pitanju Kosova. “On mi je i sinoć rekao, to vam mogu odmah potvrditi, da neće biti promjene stava Grčke po pitanju priznanja neovisnosti Kosova”, istaknuo je Vučić.

Vučić pohvalio Plenkovića

Srbijanski predsjednik, koji je u ponedjeljak navečer bio na neformalnom susretu regionalnih lidera u Ateni na kojem je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, kazao je da je na tom skupu “vrlo sadržajan govor održao i premijer Hrvatske Andrej Plenković”, što za njega kako kaže, “nije lako priznati”.

“Ozbiljan, sustavan i racionalan pristup budućim europskim pitanjima. Na nama je da naš put nastavimo, ali da gledamo uvijek šta je najbolje što možemo izvući za našu zemlju”, dodao je Vučić.

Foto: Hina