Vučić se požalio: Užasno me je strah, već su počeli pritisci da uvedemo sankcije Rusiji

Vučić se požalio: Užasno me je strah, već su počeli pritisci da uvedemo sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije lagana i da je Srbija dovedena u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, sigurnosne i ekonomske prirode. Rekao je da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji i da očekuje još pritisaka, javlja N1.

Vučić je u Monacu za televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju nakon Putinove odluke biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta i da “kako će se tko ponašati i tko će što činiti, to nitko ne može znati”.

Dodao je da taj pritisak nije došao od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da je s njim razgovarao o zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink izjavio da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku “što nije slušao Kineze” i što Srbija nije nabavljala sirovine, ugljen i naftu čim je Kina to počela činiti.

“Imamo svega dovoljno, ali će nafta i plin na nas ostaviti veliki ekonomski trag. Užasno me je strah, mi pumpamo plin u Banatski dvor, imamo i naftu, ali nisam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je ponovio da građani ne moraju nabavljati namirnice jer je država osigurala mlijeko u prahu, sol, konzerve hrane…

“Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi”, rekao je Vučić.

Kako je istaknuo, za Srbiju je važno da u smislu političko-sigurnosne arhitekture “naša opredjeljenost za mir mora biti snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača”.

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Vučić je kao ekonomski aspekt izazova naveo skok cijene nafte.

“Ono što sam doživio posljednja tri dana…”

Predsjednik Srbije rekao je da se nakon jučerašnje odluke Rusije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne, kompletna sigurnosna struktura svijeta mijenja.

“Sve što smo znali jučer, danas više ne postoji” rekao je Vučić iz Monaca u intervjuju za TV Pink.

On je istaknuo je da je zabrinut zbog situacije u Rusiji i Ukrajini i da položaj Srbije nije nimalo lak. Rekao je da je tijekom deset godina na vlasti doživio mnoge pritiske, uključujući Briselski sporazum i “druge neprijatnosti”, ali da ono što je doživio posljednja tri dana ukazuje da ozbiljni pritisci tek slijede i da “neće biti jednostavno za Srbiju”.

“Danas vidimo da mir više nije nešto što se podrazumijeva” rekao je Vučić i istaknuo da sada opredjeljenost Srbije za mir mora da bude “još snažnija i jača”.

Ocijenio je da su mediji u Srbiji “ostrašćeni” i da je 80 posto njih na ruskoj strani, a da su preostalih 20 posto “a piori protiv”.

“Mi svi sebi nanosimo štetu, umjesto da pokušamo biti mirni i da se kroz svjetsku krizu provučemo bez ogrebotina”, rekao je Vučić.

Foto: Hina