Vučić zvecka oružjem: Zapovjedio je da se podigne razina borbene spremnosti

Vučić zvecka oružjem: Zapovjedio je da se  podigne razina borbene spremnosti

Vojska Srbije od utorka je “u stanju pripravnosti” i “podignuta je razina borbene spremnosti” zbog stanja na Kosovu, izjavio je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića.

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Vučević je u gostovanju na TV Happy rekao da se Srbija zalaže za dijalog, ali i da je vojska spremna izvršiti svaki nalog predsjednika Vučića, koji joj je po Ustavu glavni zapovjednik, kako bi zaštitila “sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu”.

“Srbija je za dijalog. Bolje je tisuću dana pregovarati, nego jedan dan biti rovu”, ocijenio je srbijanski ministar obrane, objašnjavajući pojačanu pripravnost Vojske Srbije. On je upozorio da kad Srbija govori o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska višestruko jača nego što je bila, ali postupa po nalogu državnog vrha i predsjednika, javlja Dnevnik.hr.

Srbijanski dužnosnici inzistiraju da namjere Prištine nisu sukladne dosad postignutim sporazumima, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona.

Vlada Kosova je 29. lipnja donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, te da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. kolovoza, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije prosvjeda Srba i blokada graničnih prijelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. listopada, a prošlog tjedna kosovski Srbi poručili su da će blokirati prometnice ako se to dogodi.

SAD su, u priopćenju State Departmenta od petka, poručile da su “razočarane i zabrinute” što je kosovska vlada odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produlji rok za stupanje na snagu odluke o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da ne odustane od odluke, već da je primjenjuje po fazama, unatoč zahtjevima iz EU-a i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica s RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih 10 mjeseci. Po tome bi odluka trebala stupiti na snagu, no njezina primjena, u smislu kontrole i mogućeg kažnjavanja, odgađa se za siječanj odnosno travanj. Beograd i Priština u višegodišnjem dijalogu pokušavaju normalizirati odnose.

Posljednjih mjeseci pojačana je diplomatska aktivnost EU-a i SAD-a da pospješe i ubrzaju taj proces koji bi rezultirao međusobno prihvatljivim sporazumom koji Kosovo vidi kao priznanje i članstvo u UN-u i međunarodnim tijelima, dok Beograd odbija priznati neovisnost Kosova proglašenu 2008.

Foto: Hina