Vučiću loše ide na Kosovu pa napada Hrvatsku: Gradit ćemo naftovod prema Mađarskoj

Vučiću loše ide na Kosovu pa napada Hrvatsku: Gradit ćemo naftovod prema Mađarskoj

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se naciji. U najavama svojih obraćanja Vučić je rekao da će informirati građane o nekim teškim odluka.

Na početku je govorio o situaciji na Kosovu. “Razumjet ćete me, neću ni danas biti u mogućnosti pružiti vam sto posto informacija koje su meni na raspolaganju. Ne jer nešto krijemo nego jer je dobro da ne izlazimo sa svime što možemo učiniti u svakom trenutku”, rekao je Vučić. Prema njegovim riječima europske zemlje će inzistirati na pridruživanju Kosova integraciji kako bi Kosovo uzeli kao argument iz ruku Vladimira Putina.

“Naša najveća greška je bila što smo prihvatili da EU rukovodi procesom Kosova i Metohije”, kaže Vučić dodajući kako je suština svega što se oko Kosova događa to da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne integracije, a zauzvrat bi dobila brzi ulazak u EU i značajnu ekonomsku korist. Za Srbiju je, prema njegovim riječima, neprihvatljivo da Kosovo bude član UN-a i zbog toga će, kaže Vučić, Srbija snostiti posljedice, javlja N1.

Govoreći o energetskoj krizi, Vučić je rekao kako Srbija već godinama ima samo jedan naftovod, onaj Janafov. “Mi nismo gradili naftovod jer smo smatrali da je dovoljan onaj koji smo izgradili u vrijeme bivše Jugoslavije. U narednih šest godina uložit ćemo 12 mlrd u infrastrukturu. Pojačavamo plan jer energija predstavlja krvotok tijela, sistema. Mi smo sada vidjeli da, nakon godina zaista pouzdanog snabdjevanja Srbije… Ruska nafta je danas zbog sankcija dosta jeftinija od iračke. Posljednjim događajima se RH pokazala kao nepouzdan opskrbljivač. Moramo krenuti u diverzifikaciju. Srbija će krenuti u izgradnju naftovoda prema Mađarskoj, da bismo mogli biti prikljuleni na mađarske naftovode i da uvijek biramo ono što je povoljnije za Srbiju. Naša je ideja da gradimo naftovog kroz Sj. Makedoniju do luke Drač. Naftovod bi mogao da košta do 12o milijuna eura, osobito ako iskoristimo trasu plinovoda koji ide preko Srbije”, objasnio je Vučić što planira.

Najavio je i izgradnju novih skladišta nafte.

Obraćanje Vučića dolazi nakon njegovog sudjelovanja na samitu u Pragu i sudjelovanja na 77. sjednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Očekuje se da će Vučić tijekom obraćanja govoriti i o odluci Europske unije koja novim paketom sankcija praktično zabranila Srbiji uvoz ruske nafte preko JANAF-a.

Podsjetimo, Vučić je, po povratku iz New Yorka, rekao da Srbiji predstoji i politički i ekonomski težak period i da će se u narednih sedam do deset dana morati donijeti teške odluke za zemlju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će Vučić sutra objaviti neke strateške odluke i da će Srbija morati mijenjati poziciju.

Foto: Hina