Vujčić se nije ugledao na austrijskog kolegu. Pola milijuna kuna zadržao, ali nakon dignute frke, kako to obično biva, možda promijeni mišljenje

Vujčić se nije ugledao na austrijskog kolegu. Pola milijuna kuna zadržao, ali  nakon dignute frke, kako to obično biva,  možda promijeni mišljenje

Zašto je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić zadržao pola milijuna kuna od mađarske središnje banke i je li riječ o sukobu interesa, zapitali su se neki nakon što je objavljena guvernerova ažurirana imovinska kartica, donosi dnevnik.hr.

Zbog dara u vrijednosti od pola milijuna kuna, Gong je prijavio guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Međutim, za Povjerenstvo tu nema ničega spornog prema aktualnom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Nagradu Lamfalussy u iznosu od 511.020 kuna, a riječ je o nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke koja je Vujčiću dodijeljena za “iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni”, guverner je zadržao i naveo u imovinskoj kartici.

Vujčić zadržao novčani dar, austrijski kolega novac donirao

S obzirom na to da je riječ o pozamašnoj svoti novca, a i činjenicu da predsjednik austrijske centralne banke Ewald Nowotny prije nekoliko godina po primitku nije zadržao istu nagradu, već je dobiveni iznos darovao da se ne bi u pitanje dovela neovisnost banke, Gong je postavio upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi se razjasnilo potpada li navedena novčana nagrada pod definiciju dara iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili ne.

Podsjetimo, Zakon u članku 15. uređuje primanje darova, pri čemu navodi da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje obveznika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju. Prema Zakonu obveznik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500 kuna, a ne smije primiti takav dar kada je on u novcu, bez obzira na iznos, te vrijednosnicu i dragocjenu kovinu.

Iz Povjerenstva su, međutim, u ovom slučaju kratko odgovorili da se darovima u smislu ovog Zakona ne smatraju uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade.

No, zanimalo nas je što kaže i guverner Vujčić pa smo ga, između ostalog, pitali zašto je odlučio zadržati nagradu i ima li možda ipak neke druge planove s njom, možda na tragu austrijskog kolege, te muče li ga dvojbe o mogućem ugrožavanju neovisnosti HNB-a.

Odgovor na upit DNEVNIK-hr-a bio je kratak, a naslućuje da Vujčić možda ipak neće zadržati nagradu, naime, kako su naveli iz HNB-a: ”Guverner Vujčić je za nagradu Lamfalussy za 2021. godinu do sada platio predujam poreza i prireza te će po konačnom poreznom rješenju platiti i ukupan porez i prirez. Nakon plaćanja svih davanja državi guverner Vujčić će odlučiti što s preostalim iznosom dobivenim od nagrade i javnost će o tome biti primjereno obaviještena”.

Foto: Hina