Vujnovac u ofenzivi: Pripremio je zamku za misterioznog šeika koji želi preuzeti Fortenovu

Vujnovac u ofenzivi: Pripremio je zamku za misterioznog šeika koji želi preuzeti Fortenovu

Nakon što blitzkrieg šeika Alketbija i njegovih konzultanata nije uspio, ili barem nije ostvario očekivani efekt, druga strana koja nastoji ovladati Fortenovom vuče novi potez. Pavao Vujnovac i njegovi saveznici sazvali su naime ponovno Skupštinu Zaklade, ali uz nekoliko promjena. Za početak, ova bi se 28. studenog trebala održati u Zagrebu.

Važno je i što je novo na dnevnom redu, a čega ovaj put nema. Najzvučnija je nova prva točka – prijedlog opoziva Sberbankovog čovjeka Romana Goltsova iz Upravnog odbora Fortenove. Na dnevnom redu nema više prijedloga za isplatu Sberbanka, što i ne čudi jer su rokovi prošli.

Nema ni prijedloga novih pravila za glasanje, koja su favorizirala Vujnovca i zbog kojih je Sberbank prije dva mjeseca navodno i posegnuo za sudskom tužbom protiv kompanije. Ostali su međutim prijedlozi o produljenju mandata ostalim direktorima, uključujući i Vujnovca i Peruška, na 6 godina, javlja N1.

Jedan od glavnih ciljeva ovog zasjedanja očito je i prisiliti drugu stranu da se pokaže. Naime, u okolnostima u kojima Sberbank tvrdi da nema više veze s kompanijom, a njihov čovjek sam ne odstupa, bit će zanimljivo vidjeti tko će se sve pokušati akreditirati na zasjedanju Skupštine i kako će se glasati o tom prijedlogu.

Također, budući da se o prijedlozima za nove, dulje mandate direktorima glasa po posebnim pravilima (75% prisutnih), za očekivati je da će oni proći i učvrstiti operativnu Vujnovčevu kontrolu nad kompanijom usred strateške paralize.

U međuvremenu, priča se razvija na još nekoliko frontova. I u Hrvatskoj i u Nizozemskoj još uvijek se po dostupnim informacijama čeka da šeik napravi ono što je najavio, i pokuša zatražiti dozvole za koje mu je s više adresa poručeno da ih je trebao tražiti ranije.

U Hrvatskoj Hanfa propituje naglo odustajanje mirovinaca od isplate Sberbanka, iako je upitno što može postići u okolnostima u kojima je neki fond odustao od transakcije koja se može smatrati rizičnom. Spominju se konzultanti i financijeri iz sjene koji su možda prekršili sankcije, a policija se dopisuje s DORH-om.

U Nizozemskoj zatišje pred buru. Tamo je prvostupanjski sud presudio da Sberbank bez obzira na sankcije ipak smije glasati o pravilima koja se tiču međuvlasničkih odnosa, odnosno Vujnovčevog pokušaja da uvede novo univerzalni pravilo većine od 70%.

To glasanje međutim navodno nije htjelo dozvoliti odvjetničko društvo koje vodi Zakladu, vjerojatno u strahu da neki od regulatora neće dijeliti kreativan stav nizozemskog suca. Ta odluka ionako ima rok trajanja, 31.12., a i Vujnovac je na nju uložio žalbu, pa se možda uskoro vrati starom planu i na početku nove izazovne godine za Fortenovu izbori pravo odlučivanja bez Sberbanka. Pod pretpostavkom da Šeik do tada ne uspije izvesti čudo i dobiti dozvole nizozemskih vlasti.

Foto: Hina