Zabrana cajki u Puli: Javio se razočarani Duško Kuliš

Zabrana cajki u Puli: Javio se razočarani Duško Kuliš

Sve prođe jednoga dana, pa će proći i ovo. Nitko nama ne može zabraniti da volimo ono što volimo i da slušamo ono što želimo – kaže Duško Kuliš koji se oglasio po prvi puta nakon famozne zabrane, odnosno skandala koji je izbio nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio gotovo rasprodani koncert narodnjačke glazbe u pulskom Domu sportova, na kojem su trebali nastupiti Kuliš i prijatelji – Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Na to su organizatori iz agencije Hiljadarka podnijeli tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane, u kojoj su trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji. Na sudu su kao nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. ožujka te kazali da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka, točnije od novčanih potraživanja. Međutim, sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta. Dok se čeka hoće li organizatori koncerta podići tužbu zbog naknade štete, o svemu se sada oglasio i Duško Kuliš koji kaže kako ga ovakva situacija nimalo ne čudi.

– Trideset i nešto godina u Lijepoj našoj stvari su postavljene tako da se, kad je u pitanju muzika, ne sluša glas naroda. Negirana je podjela na onu dobru i onu lošu muziku. Umjesto toga uvedena je jedna vrsta cenzure koja je kod mnogih uzrokovala nezadovoljstvo ponuđenim. U tome svemu, na našu radost, uspjeli smo u „ilegali“ ostati na nogama, dostojanstveni i ponosni na naše zajedničke muzičke vrijednosti – piše splitski glazbenik na Instagramu i nastavlja:

– U ovakvom je scenariju, kao šećer na kraju, po dobrom starom receptu „drž‘te lopova“ kompletnom jednom žanru osmišljena etiketa te je i kvaliteta i nekvaliteta strpana u isti, ironični naziv – cajke. E, pa ne ide to tako. Ima u našoj muzičkoj „banci podataka“ mnogo toga što zaslužuje respekt i poštovanje. Dok našim pjesmama nema mjesta u eteru HR radio i TV postaja, sistematično složene playliste vrte li se vrte, a tantijemi za pojedince dolaze li dolaze. Naravno, takva monotonija u eteru rezultirala je time da nas, koji nismo pristali na takvu vrstu mentalne muzičke higijene, ima dovoljno i da možemo napuniti dvorane. Eto tu nastade naš, nazovimo ga – problem. Da jesmo, da postojimo, dokaz je odaziv na naš nesuđeni koncert – ističe Kuliš, koji sve poziva da ‘stanu na loptu‘, javlja Jutarnji list.

– Bez obzira na sve, spustimo loptu. Sve prođe jednoga dana, pa će proći i ovo. Nitko nama ne može zabraniti da volimo ono što volimo i da slušamo ono što želimo. Znam da se pitate kako je moguće da u članici EU, koja se kune u ljudska prava i slobode, u srcu demokracije, postoji i takvo nešto. Nažalost, postoji. Ima ipak i nešto dobro u svemu ovome. Dželat je napokon skinuo lažnu masku humanosti, tolerancije i demokratičnosti. Otvorio je za javnost tamnu stranu svog karaktera. I nemojte mu suditi, osudio je on sam sebe. Vrijeme će pokazati, a nadam se i izbori, na čijoj strani je istina i pravda – poručuje Duško Kuliš.

Foto: Facebook