ZABRANA UVOZA RUSKE NAFTE: Orban privremeno pobijedio Plenkovića i EU, ali zna da može postati veliki gubitnik

ZABRANA UVOZA RUSKE NAFTE: Orban privremeno pobijedio Plenkovića i EU, ali  zna da može postati veliki gubitnik

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upravo je na Twitteru objavio da je na summitu EU u Bruxellesu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte te da će to značiti da se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći uvoziti u EU.

“Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor financiranja za njezin ratni stroj”, napisao je Michel na Twitteru.

Čelnici su se također složili da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sustava i zabraniti još tri ruske državne televizije, dodao je, javlja Jutarnji list.

Prema izvorima iz EU, vjerojatno se embargo ne odnosi na uvoz nafte naftovodima u određenom prijelaznom razdoblju već samo na uvoz morskim putovima.

Podsjetimo, kako smo ranije javljali, čelnici članica EU na posebnom summitu u Bruxellesu do kasno u noć su pokušavali postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte

Iako je nekoliko država imalo neke “specifične zahtjeve”, na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija. Zbog njih je plan razvodnjen kako bi prijedlog bio prihvatljiv za sve.

To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i tražile su se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dvije trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljena kopnenim naftovodima. Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more.

Mađarski premijer Viktor Orban zadovoljan je postignutim kompromisom, ali je upozorio na jednu opasnost koja prijeti njegovoj zemlji. Naime, naftovod Družba prolazi kroz Ukrajinu i mogao bi u svakom trenutku biti zatvoren zbog nekog izvanrednog događaja. Već je i sam najavio da se boji nekog “nesreće”.

Stigavši ​​na summit, Orbán je rekao da “rješenje za naftovod nije loše”, ali je inzistirao da su njegovoj zemlji potrebna jamstva da bi mogla dobiti naftu iz drugih izvora ako dođe do “nesreće” na naftovodu Druzba, koji prolazi kroz ratom razorenu Ukrajinu. U tipično ogorčenom stilu, Orbán je napao komisiju zbog, kako je nazvao, “neodgovornog ponašanja” i okrivio je za stvaranje “teške situacije”, javlja Guardian.

Foto: Hina