Zagonetna izjava Viktora Orbana: Najavljuje li on to poraz Ukrajine?

Zagonetna izjava Viktora Orbana:  Najavljuje li on to poraz Ukrajine?

Jedini način da se zaustavi ratna inflacija jest stati na kraj ratu, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orbán za mađarski javni radio, u intervjuu tijekom kojeg je također najavio da će vlada ubrzati razvoj mađarskih oružanih snaga, piše Hungary Today.

– Dok Mađarska službeno obuzdava cijene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija tim sredstvima može samo privremeno i djelomično prigušiti. Umjesto nametanja dodatnih sankcija, potreban je prekid vatre praćen sporazumom unutar okvira za mirovne pregovore – dodao je Orbán.

Premijer Mađarske je rekao da je zbog ratnog stanja u Ukrajini Mađarska trenutno u obrambenom položaju i da sada nije vrijeme za investicije, pa čak ni za veće plaće. Umjesto toga, sada je cilj ‘ne dopustiti da ratna situacija umanji naš ekonomski razvoj i pogura životni standard unatrag’, naglasio je, javlja Jutarnji list.

Razvoj vojske

Vlada se, dodao je Orbán, obvezuje zaštititi punu zaposlenost, sustav potpore obitelji, gornje granice komunalnih računa i mirovina.

Rekao je da će Mađarska za dva do tri puta ubrzati razvoj svoje vojske.

– Moramo nastaviti s razvojem brzim tempom – naglasio je.

Rekao je da se NATO još nije suočio s mogućnošću ‘kolapsa ukrajinske fronte’, dodajući da postoje ‘sve šanse’ da se fronta približi Mađarskoj.

Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se ‘radikalno’ pojačati uz ‘nadljudske napore’, rekao je, a ‘kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti’.

Poplava migranata

Mađarska je, istaknuo je premijer Orbán, u težoj poziciji od drugih država zbog rata u Ukrajini i ‘poplave migranata’. Napomenuo je da je u Mađarsku dosad ušlo 800.000 izbjeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000.

Orbán je rekao da će granična straža biti pojačana ‘lovačkim eskadronima’, a ministarstvo unutarnjih poslova organizirat će cijeli posao i u skladu s tim zaposliti tisuće ljudi. Granični lovci, rekao je, nastojat će se pridržavati ‘kulture koja karakterizira današnju policiju’, dodajući da je policija učinkovita i prijateljski raspoložena prema građanima. Kazao je da bi novi aranžman mogao imati blagotvoran učinak na odnose između građana i policije, kao i na odnos migranata i policije. No, dodao je, ako se to ne pokaže slučajem, onda će policija možda morati izgraditi svoju obrambenu poziciju u ‘nešto oštrijem obliku’.

Vojnici i policija dosad su slani na južnu granicu, rekao je Orbán, dodajući da s približavanjem fronte istočnoj granici Mađarske moraju ojačati svoju obrambenu sposobnost.

– Vojnici sada moraju sudjelovati u provođenju ubrzanog vojnog razvoja, dok mnogi policajci sada obavljaju stresan posao daleko od svojih obitelji – kazao je.

‘Nastavljamo borbu uz Hrvate’

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Europsko vijeće odobrilo prošlog tjedna, Orbán je rekao da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive.

– Kandidatura je ‘prvi korak’ i ne znači automatski početak pregovora o integraciji – istaknuo je.

Kijev će morati ispuniti uvjete za početak pristupnih pregovora, uključujući zahtjeve EU i Mađarske u vezi s etničkim manjinama u zemlji – dodao je Orbán.

Foto: Hina