ZAKOPALI RATNE SJEKIRE: Milanović i Plenković se dogovorili oko šefa Vrhovnog suda? U paketu i veleposlanici?

ZAKOPALI RATNE SJEKIRE: Milanović i Plenković se dogovorili oko šefa Vrhovnog suda? U paketu i veleposlanici?

Neimenovani izvori Jutarnjem su potvrdili da se čini kako su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković postigli dogovor da novi predsjednik bude sudac Radovan Dobronić, iako i oko toga treba biti oprezan.

Političke tenzije “Zadnji put kad je predsjednik predlagao Zlatu Đurđević, HDZ je otvoreno davao do znanja da ona neće proći, a ovaj put takva retorika izostaje.

Ipak, političke tenzije takve su da je na relaciji predsjednik – premijer dovoljno nekoliko pogrešnih rečenica pa da se taj dogovor raspadne”, rekao je jučer jedan dobro upućen izvor, navodi dnevnik, prenosi N1.

U svakom slučaju, tko god bude izabran, prije toga će morati proći saslušanje pred Odborom za pravosuđe čiji će članovi o kandidatima na kraju izreći svoje mišljenje, ali kako je riječ o formalnosti koja na odabir predsjednika suda zapravo nema utjecaj, stvar će više biti zabava za javnost, posebno ako se pridruže saborski zastupnici koji imaju pravo sudjelovati na sjednici.

Podsjetimo, na posljednjem saslušanju to je pravo iskoristila Karolina Vidović Krišto koja je kandidate, posebno Đurđević, ispitivala o JNA, izjavama bivšeg predsjednika Ive Josipovića te lex Perković, a sjednica je zbog toga trajala pet sati, od čega je Đurđević govorila dva i pol sata.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić kazao je kako će u ponedjeljak kontaktirati HDZ-ovca Radislava Katičića te ga zamoliti da predloži neki termin za sjednicu potkraj sljedećeg tjedna, odnosno početkom onoga tjedna iza, a kaže kako zasad nema najava da će na sjednicu doći ostali saborski zastupnici.

Procedura je takva da se svaki kandidat prvo predstavlja prezentacijom koja nije ograničena ni vremenski ni sadržajno, a nakon toga članovi odbora te vanjski članovi i saborski zastupnici imaju pravo ispitivati kandidate”, izjavio je Jakšić, najavivši da će kandidate, među ostalim, ispitivati o njihovim prijedlozima kako skratiti predugačke sudske postupke, ali i treba li u domaće pravosuđe kopirati američki princip brzog rješavanja velikih sudskih postupaka, umjesto da se oni protežu godinama, donosi Jutarnji list.

Ako je točno da su se Milanović i Plenković dogovorili oko predsjednika Vrhovnog suda, onda je u tom paketu i dogovor oko veleposlaničkih mjesta. Milanoviće je tražio da veleposlanike imenuju o modelu “fifty-fifty””, dok je Lenković tvrdio da će sva imena predložiti Vlada s tim da predsjednik može odbiti one za koje smatra da ne zadovoljavaju kriterije.