Zalagao se za cijepljenje djece i širio strah: Imunolog Trobonjača o svemu samo ne o svojoj odgovornosti

Zalagao se za cijepljenje djece i širio strah: Imunolog Trobonjača o svemu samo ne o svojoj odgovornosti

Imunolog Zlatko Trobonjača gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao kraj epidemije koronavirusa. Trobonjača kaže da se događalo puno toga i daje bilo puno inficiranih osoba, ali i umrlih. “Broj umrlih je sigurno veći nego što službeni podaci govore, temeljem viškova smrtnosti koji su u valovima epidemije bili veliki. Bilo je izuzetno opterećenje zdravstvenog sustava”, rekao je.

Otkriveno je cjepivo koje nije nažalost ispunilo ono čemu smo se nadali. razlog tomu je što su se pojavljivale nove varijante što je dovelo do novih infekcija pa je puno ljudi dva put preboljelo koronavirus“, dodao je.

“Sada nam slijedi endemija, a to znači da ćemo moći živjeti s tim virusom kao što živimo s gripom u zimskim mjesecima”, smatra Trobonjača.

Kaže da je bilo i dosta uzavrelih strasti. “Imali ste ljude koji su jako zdravstveno oštećeni i danas imaju posljedice, a imate i ljude koji su bili financijski oštećeni. Sada to nema smisla iskorištavati, endemija nije nestala i možda će se pojaviti neke nove varijante”, dodao je.

Tvrdi da se slaže s kolegama iz HZJZ-a da ne treba sada ići u političku borbu temeljem ove situacije.

Dotaknuo se i cjepiva. “Imate primjer Portugala koji je procijepio 90 posto stanovništva, pa da je cjepivo štetno sada bi svi Portugalci poumirali. Najveći broj naših mrtvih bilo je u vrijeme delta soja kada je cjepivo postojalo”, rekao je Trobonjača.

U prosincu 2021. godine komentirao je cijepljenje djece.

“Vjerujem da će tu biti dosta komentara i otpora. Cijela psihoza koja se digla oko cjepiva, potpuno nepotrebno, sada su posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Djecu kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni covid, mogu razviti multiorganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju niti jedno dijete nije umrlo”, ističe doktor Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

Dodaje da se djeca cijepe s drugim cjepivima i da nema većih problema.

“Treba roditelje dobro informirati. Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to bili blagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučeno, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa”, kaže.

Jednom prilikom je rekao da bi bio spreman cijepiti svog 15-mjesečnog unuka.

Foto: Screenshot/HRT