Zanimljiva koincidencija: Veliki protivnik cijepljenja stiže u Split, a u Dalmaciji se pojavile ospice

Zanimljiva koincidencija: Veliki protivnik cijepljenja stiže u Split, a u Dalmaciji se pojavile ospice

Andrew Wakefield, jedan od najistaknutijih zagovornika otpora vakcinaciji stiže u Split, gdje će sudjelovati na skupu pod nazivom ‘Mirno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom’, koje će se održati 8. lipnja na Trgu Gaje Bulata. Osim Wakefielda na skupu će, kako je najavljeno, sudjelovati i hrvatski antivakcinisti, internistica dr. Lidija Gajski, članica Živog zida dr. vet. Ivana Delaš i patologinja dr. Alma Demirović.

Wakefield stiže baš u trenutku kad su se na splitskom području ponovno pojavile ospice – kako smo pisali, bolest je najprije evidentirana u sezonske radnice koja je u KBC stigla s Hvara, a potom u 39-godišnjaka iz Solina koji je do dolaska u bolnicu radio na jednoj od benzinskih crpki pa je bio u kontaktu s puno ljudi.

Wakefield je široj svjetskoj javnosti postao poznat krajem 90-ih i početkom dvijetisućitih, nakon što je otkriveno da je falsificirao činjenice kako bi prikazao uzročno-posljedičnu vezu cijepljenja protiv ospica s obolijevanjem od autizma, piše tportal.

Bez obzira na to što je njegovo istraživanje povučeno, a njegovi suradnici demantirali da iz njihova rada proizlazi zaključak koji je Wakefield postavio, ubrzo se svijetom počeo širiti potpuno neosnovan strah od cijepljenja, što je sljedeća dva desetljeća rezultiralo smanjenom procijepljenošću u Europi i SAD-u, čime je stanovništvo tih područja postalo izloženo opasnosti od epidemije ospica i drugih bolesti koje se učinkovito mogu spriječiti cijepljenjem.