ZANIMLJIVO DRUŠTVO: Neke zemlje su već priznale Lugansk i Donjeck

ZANIMLJIVO DRUŠTVO: Neke zemlje su već  priznale Lugansk i Donjeck

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u ponedjeljak je ustvrdio kako se Istočna Ukrajina nalazila na rubu nove “ukrajinske vojne avanture” koju Rusija nije mogla dopustiti, prisegnuvši da neće dopustiti da u toj regiji dođe do “novog krvoprolića”.

Govoreći na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnost UN-a, Vasilij Nebenzia također je upozorio zapadne sile da “dvaput razmisle” i ne pogoršavaju situaciju u Ukrajini, javljaju 24sata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost dvjema odbjeglim proruski orijentiranim regijama Ukrajine i poslao tamo vojsku radi “očuvanja mira”, pojačavši napetosti sa Zapadom oko Ukrajine.

Osim Rusije, i Venezuela, Kuba i Nikaragva, Sirija, Južna Osetija, Abhazija i Jemen priznali su Lugansk i Donjeck kao nezavisne države. 

Zasad je nejasno hoće li ulazak ruske vojske u samoproglašene republike značiti i početak invazije na Ukrajinu. Još nije poznato kakva će biti brojnost ruskih ‘mirovnjaka’ i kakva će im biti zadaća. Putinov potez odmah je naišao na kritike Zapada, a on je, pak, u svom govoru rekao da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom. Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području.

Foto: Hina